Wednesday, 5 July 2017

Tersalah gurau

Mr.  Project Manager was in HQ with his usual loud voice.

There's one moment where he approached me and asked
"How was the site visit?"
I said "ok"

"ok je. Why you came actually eh? U tngok apa? "

The fact that this guy is somewhat humorous and suka bergurau dan menyakat orang, sampai orang konfius xtau nak marah ke nak ketawa...(in a positive side, dia pencetus suasana sbnrnya) tetiba buat aku terlepas kata tanpa berfikir.

I said, "saja je"
Niat nk bergurau, tp muka yg sebelum tu tgh seryes (dan sombong) xsempat nk tukar ekspresi.

Then I started to gelabah the whole day thinking how could I say that to a project manager??? What if he was really in a serious mode.

Dahla lepas jawab mcm tu dy trus blah sbb bos panggil ke ape ntah td.

Mlm ni kena doa kaw2 semoga dia tak mark nama budak baru ni as budak kerek.

Matila nokkk...

Sorry Faidzal. I tersalah tempat nak bergurau 😥

Sunday, 2 July 2017

Kabilah

Banyak yg di luar sana yg kita senda2kan dgn gelaran 'budak2 kurang kasih sayang' tu mmg benar2 kurang merasa diri disayangi.

Who knows what they might have been witnessing in their family, their parents. Siapa tahu?!

Engkau yg mak ayah ckp lemah lembut pun entah2 pernah memberontak bila mak tak bagi keluar, atau kena bebel balik lambat.
Kita tahu apa dgn nasib org lain yg kita senda2kan, pulau2kan?

Kdg2 masalah boleh buat kita lemah, rasa rendah diri, hilang self-esteem... hilang arah, hilang pertimbangan.

Dan mudahnya masyarakat yg tak mahu menolong ni memandang jengkel dan buat bahan gurau..

Tolonglah, where is your conscience?

Kita yg suka2 mengutuk mengata di belakang ni pernah pergi slow talk tanya dia whats her problem? No??

Entahla... I often have high level of compassion towards individu2 yg kurang diterima dlm society, dalam puak2 dan kabilah2 yg merasa diri terlalu suci utk bergaul dgn insan2 yg kononnya bermasalah ni.

Dan hari ni rasa nak melenting tiba2 bila terdengar 'kurang kasih sayang' tu digurau2kan, dan disebut dgn nada memperlekehkan.