Sunday, 4 January 2015

Relatif

Dalam pada aku seronok blend in the environment, aku tahu...ada prinsip yang teruji, ada pegangan yang tercabar.

Kadang2 aku terlalu seronok mengejar perkara2 baru...dan tak sempat untuk sedar, sikit demi sikit aku dedahkan diri untuk sebuah ujian hebat.

Dilema untuk the so called kemajuan atau sebuah ketenangan...

Aku tenung nota, aku hadam semula segala perancangan....dan akhirnya airmata bergenang....

Dalam perjalanan mengejar impian, berapa banyak larangan Tuhan yg sesetengah orang anggap sebagai halangan walau tanpa dia sedari.

Allahu....aku kian dewasa....bukan baru memikul tanggungjawab seorang yang mukallaf.

There's an ultimate purpose of living. Do remember that dear Sri Sazila...

There'll be a day, when we see the years we spent in this dunya as nothing more than just a second.

Ya Allah, benar kata Muhammad S.A.W utusanMu...sesungguhnya iblis dan syaitan pernah gagal menewaskan manusia dalan perkara2 besar, maka wajar kami berhati2 dan berwaspada dlm urusan2 kecil...halus...yg sebenarnya jauh lebih rumit.

Siapalah kami tanpa bimbinganMu, rugi dan celakalah kami andai pulang tanpa keampunanMu...
Maafkan kami Ya Allah...maafkan kami Ya Rasulallah....

Thursday, 1 January 2015

AlKisah ofis depan sekolah

Bismillah...

Berhabuk bersawang sudah blog ni.
Malam ni, niat di hati nak pulun cerita bnyk2 dgn ayat yg berterabur. Maaf, dah tak reti nak susun ayat elok2 ;-)

Alhamdulillah, bnyk peristiwa penting thn ini. Tamat final exam bulan Januari, ditakdirkan tersangkut dissertation, extend la satu sem. Tapi, masih bersyukur...dgn status degree yg belum complete, ada juga rezeki masuk alam pekerjaan bermula 1 April 2014.

Masa berlalu, pertengahan Ogos dpt kejutan gumbira dr UiTM...dissertation yg mulanya banyak sgt halangan utk submission, akhirnya lulus!

Grad! Convocation on 29/11/2014...lima hari lepas mula kerja di tempat baru :-)

Cerita tentang kerja baru, aku rasa setiap hari aku fall in love dgn Suncity and its people.

Kdg2, pening terima instruction dr contract manager...tp lepas tu kalut2 'mummy' tu jugaklah yg buat kami ketawa terhibur. Kalut2 dia pun itulah orangnya yg aku boleh slambe je nk masuk bilik dy bnyk2 kali.

Kdg2, rasa tak senang dgn muka PA to director yg sokmo seryes xreti nk senyum. Tapi, kagum tgk cara dia organize everything...and sooo thankful bila dia panggil masuk bilik n tunjuk semua contoh baik n xbaik drpd kerja orang2 lama...and she comes with reasons and justification knp ini baik, itu xbaik...kdg2 bila dia blast email bg reminder yg tegas bunyinya, dlm menyampah2 pun aku masih rasa itu cara dia to express her concern towards the company..dan repect jugalah kt dia ni.

Kdg2 rasa awkward dgn project manager yg duk buat hal diaaaa je, xnmpk pun dy hv fun, borak2 dgn staf lain...
Dlm meeting room, sometimes adelah scene yg agak humour..org lain senyum, ketawa..dia gituu jek...tp this young (and good looking) chinese man, is so helpful in my learning process. Ajar measurement, terangkan macam2, dan bila dengar dy plan nak bawak aku pegi sana sini tengok itu ini (related to work je ye)..terharu pun ada, he is keen in educating me.
Dan, bila keluar ofis naik kereta dia yg mulanya aku igt akan jd moment of silence and awkwardness, bertukar jd sesi berkenal2an yg sgt santai...dia yg nampak sgt tak mesra di ofis, tiba2 mcm a good senior yg murah dgn senyum ketawa to keep the journey warm and comfortable...
Amanat2 utk jd a better qs, dia selang selikan dgn cerita tentang asal usul, family background, motivasi sikit...oh, bnyk juga kami borak rupanya ..
Haa...panjang pulak cerita pasal abang mezzanine floor ni....sebab, basically aku dan dia sama2 in charge same group of projects...mulanya aku mati kutu rasa berat rasa susah parah sgt nk kerja dgn dia...sekarang pun belum boleh ckp ok sgt, tp insyaAllah getting better la...

All these 3 persons, yg mulanya aku rasa kurang senang dgn mereka....yg aku dgr dr other staffs tntang their negative sides...dan aku pun kadang2 terpengaruh utk sangka yg buruk2 n rasa yg nggak enak pd mereka...tp mereka2 inilah yg hari demi hari makin aku nampak sisi2 baiknya...

Selalu begitu, bila mula nak fikir jahat2 tentang orang lain...aku 'diselamatkan' bila Dia seolah2 nak tunjuk kebaikan mereka ni kt aku...:-)

Aku cuma berharap, aku boleh maintain a good relationship dgn semua, especially yg 3 org ni sebab aku masih sgt baru n mentah, mereka pula hebat dan berpengalaman...