Saturday, 8 September 2012

Kinayah

Rasa hormat, buat aku rasa bersalah....nama dia terheret dalam gurauan begini. Aku marah bila hak peribadi diceroboh. Tapi lebih marah, bila nama dia jadi mainan..bila cerita yg tak seberapa dijaja dgn khabar-khabar angin yg begitu. Dia tahu, ada sangkaan-sangkaan nakal. Tapi dia tak tahu bagaimana mereka bergurau. Aku menangis, lebih kerana rasa bersalah pada dia. Sungguh. Aku harap, tolonglah cerita itu setakat di situ.

**********                                        
*********                                                 
********
*******                          
******                          
*****                          
****                          
***                          
**                          
*                              

"....walau apa terjadi, hatinya akan tetap sabar dan redha...."

Ikhlasmu tak cukup sekadar diikrar dalam hati. Kalau benar Allah yang dikejar, hilanglah seribu satu nikmat sekalipun, langkah kamu tak akan mati. Payah sebenarnya kan? Lemah dan lelah itu lumrah.....siapa yang suruh kamu berlari tanpa langsung berhenti untuk berehat dan mengatur nafas?
La maqsuud illa Allah...jangan bersimpang hala...

Aku akur ini ujian, tetap berair mata walaupun ada bunga-bunga kecil yang menceriakan suasana. Bunga-bunga liar...yang selalunya tumbuh subur tanpa dibaja. Hampir setengah tahun mengekang diri, ambil masa, ambil kesempatan untuk raikan fitrah hamba yg ingin merengek selalu. Kalau tak begitu, siapa sajalah yang sudi mendengar kan?

Objek-objek abstrak selalunya memberi impak bergantung kepada definisi yang diberi padanya. Doa istikharah antaranya berbunyi,
"Allahumma in kunta ta'lam anna hazal amri khairu li fi dini wa ma'asyi wa 'aaqibatu amri, faqdirhu li, wa yassirhu li"
Kita tak tahu bila dan bagaimana hikmah datang menghiburkan rohani. Kita tak tahu bila dan bagaimana rencanaNya menginginkan hati kembali tunduk serendah-rendahnya dalam sedih, dalam mengharap, dalam bersabar.

Sekali lagi, kalau benar Allah yang dikejar, sungguh, langkahmu tak akan mati!

Setiap langkah dan strategi yg diatur dalam mengawal dan menangani, mengekang dan mencari remedi...mudah-mudahan DIA ganjarkan dengan sesuatu...kalau tidak di sini, di sana nanti...

Pentingnya untuk sedar diri, tahu sedih dan bahagia semuanya ada bahagian amanah masing2.

Surah Yunus:12
DIA sedang mentarbiyah hati....Hamdalah, terasa diberi perhatian... :)
 
No comments: