Friday, 22 July 2011

lebih kurang

Cuti empat bulan ni kurang beraktiviti, kurang bersosial...in fact mmg hampir langsung tiada pergaulan dgn selain family kecuali di alam maya. Boring2 pun perlu redha, seronok jugak la duduk rumah blaja jd housewife dan babysitting at the same time.

As if there's no other adjectives yg ada dlm otak, sadly I often use pathetic to describe myself..it's kinda struggling jugaklah jadinye bila nak mengelak dari berfikir sebegini.

Setiap kesusahan sebenarnya boleh jadi kelebihan...ada nilai tambah bila susah yg lebih susah berjaya diharungi dan seterusnya turut berjaya macam orang lain yang mungkin susahnya kurang susah. Apa pun, jgn terlalu pndang berat pada kesusahan sendiri dan pandang ringan pd kesusahan orang lain. Jangan juga terlalu memandang kelebihan orang lain, keadaan yg kononnya serba sempurna milik orang lain sampai terlupa banyak sangat nikmat ada pada diri sendiri. Berhati2 juga bila nak berkongsi duka dgn orang lain, bimbang nadanya nanti mencerminkan hati yg tak bersyukur. Lebih teruk kalau dalam tak sedar mula menyalahkan takdir. Na'udzubillah..

Banyak attitude yg perlu dibetulkan.

Setakat ini, ada beberapa blogger yg boleh bikin sebak bila aku membaca penulisan yg sebenarnya menggambarkan kekuatan jiwa mereka. Terutamanya gadis sebaya dari T****** tu.

*suka baca 'ceramah motivasi' dlm emel yg panjang berjela tu. Dia selalu tekankan tentang 'kebahagiaan dalam kesusahan' (mcm tajuk lagu Shahir bunyiknye ek)
p/s: jgn lupa doakan ibu bapa dan kesejahteraan seluruh ahli keluarga =)

Thursday, 14 July 2011

*imPRINTed*

....i don't believe in what the werewolf clan is obsessed with...just a twilight thing =)

Kadang2 tak tahu dari mana datang keberanian untuk melakar perancangan yg jauh-jauh. Ralit mencongak masa dan hari..mengukur kemampuan untuk berdepan dgn kekangan2nya. Selalu terlupa untuk berpegang pada pengalaman. Apa yg kita cuba aturkan boleh jadi tak serupa dgn apa yg DIA rancang untuk kita. Bahayanya bila terlupa bertawakkal..boleh goyah juga iman kalau terkecewa.

*********

Makin hari makin sedar, konfrontasi makin kuat mencengkam...kdg2 hairan..kenapa dgn 'mereka' aku mudah hilang sifat sabar. Takut, kalau betullah sudah mula mahu anti-meng'anti'. sungguh bahaya bila racun skepticism mula menyerang. Mana boleh semuanya mahu dipandang sama. Belum boleh neutral dgn semua ini. Kelakarnya, bila tiba2 kembali mahu menunggu apa yg sudah lama mahu diabaikan. Kalau itulah yg akan berhasil mengubah kondisinya.

Berani2 mahu menanti, tapi tergugah juga dgn keadaan sendiri. Berani2 menidakkan yg lain semata-mata untuk mengiyakan yg satu itu nanti, benarkah aku senekad ini?

It's still a very long journey of unveiling the beauty of secrets =)

what lies ahead in life, what lies in my fear, what lies in you.

*menikmati panorama malam, bulan yg hampir penuh nampak sangat dekat...terang dan indah, tapi esok pagi dah tak ada cahaya bulan~