Wednesday, 29 June 2011

4 Golongan

"SYURGA itu rindu kpd 4 golongan

1...mereka yg mmbaca alquran

2...mereka yg menjaga mulutnya

3...mereka yg beri makan kepada orang berpuasa

4...mereka yg brpuasa"

-(mafhum hadith)-

jom bersama2 meriahkan Rejab dan Syaaban dengan puasa2 sunat...semoga kita smua berada dbwh payung rahmatNYA dan lebih bersdia untuk melangkah ke bulan Ramadhan =)

*lain yang nak ditulis sebenarnya tapi lain yang tertulis...hurm...layaaan jela~

Friday, 17 June 2011

~0.01~

Berakhirnya debaran 17 Jun..be it whatever grade, UiTM dihatiku...=)

Perjuangan semester pertama sudah tamat...Alhamdulillah, I'm certain that most of the targets have been reached. (bukan semata-mata result exam)

Ada jugaklah kecewanya, bila subjek 4 credit hour mencacatkan result...terus kempunan nak dpt DL...hurmm...(nmpaknye xdpt naik pentas amik anugerah dekan ngan husna...tp sy tetap nak pegi majlis tu nt tngok awak naik pentas tau..hehe..)
Apepun, kalau nk banding2kan dgn rslt asasi dan 3 sem d usim, inilah rekod A paling bnyk pernah dikumpul...alhamdulillah...somehow it's proven that being in UiTM, doing QS is something I really want...

Befriending with positive thinking people memang membahagiakan =) I do believe that they helped a lot throughout the semester..(w'pun ada jugak yg terkantoi) Senang hati berada dalam lingkungan persaingan yg sihat...walaupun semuanya berlawan2 tp aku bangga sebab rasanya tiada yg bersikap pentingkan diri sendiri..It was a win-win situation dan harapnye akan kekal begini sampai bila2~

Antara yg paling dihargai ialah pengorbanan student2 measurement encik ridza yg pernah bersengkang mata smpai ke pagi untuk mengajar ktorng2 yg mcm sgt memerlukan simpati utk subjek ini..hiks~ tapi takde rezeki jugak nmpaknye nk dapat A...takpe, ada la hikmah kt mana2 tu...sri sazila tak putus asa lagi =)



Utk measurement II, tak bleh buat silap mcm sem 1 lagi...jgn pulun last minute nanti time exam kucar-kacir. Silapnye itulah...bnyk yg tak tahu tu dah saat kritikal baru sedar...pastu kelam kabut, xtau nk stat blaja yg mne dulu. Walaupun lecturer slalu masuk lambat tp salah sendiri tetap ada juga...lain kali kalau dah tau sesi dlm kelas tak cukup membantu, awal2 lagi dah kena start usaha lebih.

Bila study last minute, ilmu berlumba2 masuk dgn sgt tak terurus dan last2 sri sazila pun jadila org yg tak terurus dlm dewan exam~~

Okeh, tau tak apa perasaan sekarang? Rasa macam bersemangat nak memanfaatkan drawing2 yg belum habis taking-off tu.

~Semoga Allah permudahkan semester2 depan untuk kita SEMUA~

Sayang kamu semua! =) ooppss! hehe...yg di USIM pun sayang juga~~ =)

Wednesday, 8 June 2011

*TERIMA KASIH*

Penghargaan untuk sesiapa sahaja yang menghargai.

Terima kasih untuk yang memahami, juga yang berlaku adil, yang tidak merendahkan, yang meletakkan nilai di tempat yang sepatutnya.

Khabar itu sudah lama bertiup, tapi tidak menggoncang...angin yang membawanya bersifat lembut dan tiupannya malu2...untuk itu KITA semua perlu bersyukur, semuanya masih dalam keadaan tenang =)

Itu sahaja, tiada apa2 jaminan untuk angin seperti itu bertiup lagi.
Terima kasih, kerana mengirimnya dengan tenang.
Terima kasih, kerana aku rasa sungguh dihormati. SYUKRAN!

Ganjarannya, ada yg lebih baik dari DIA...(dari: utk tunjukkan asal, bukan daripada, yg menunjukkan perbandingan)

Monday, 6 June 2011

*MARAH*

Pernah dulu, seorang wanita yg selalu dipuji kerana lemah-lembutnya..tiba2 melengking suaranya pada aku yang sedang marah...katanya,

"Buat malu orang pakai tudung labuh je!"

Menyirap darah aku mendengar...memang waktu tu aku pelajar sekolah agama yang diwajibkan bertudung labuh...dan memang aku dari kecik pun agak 'panas2' orangnye...ok, fine...I took it as a lesson...walaupun sgt tak puas hati bila aku dimalukan begitu dpn org lain...takpe, ada pengajarannya....

Dari Abu Hurairah r.a...bahawasanya seorang lelaki telah berkata kepada Nabi Muhammad SAW, "Berilah wasiat kepada aku", Sahut Nabi: "Janganlah engkau marah", Kemudian dia menguangi beberapa kali. Sabda Nabi: "Janganlah engkau marah."
-Riwayat Imam Bukhari-

Bukanlah bererti kita langsung tak boleh marah..sebab itu tabiat manusia yang tak boleh dimusnahkan...cuma jgnlah menurut nafsu marah itu. Keadaan orang yang sedang marah selalu
menakutkan. Mudharatnya bukan hanya pada diri yang sedang marah tapi boleh beri kesan pada orang lain juga. Emosi org di sekeliling pun boleh terganggu. Jadi, kawallah nafsu itu.



Jangan diperkecilkan usaha melawan marah...sebab menahan marah tu, selalu buat aku menangis...tangisan itu berupa air mata..dan bukankah air boleh memadamkan api?

"Bahawa kemarahan itu dari syaitan. Dan sesungguhnya syaitan itu dijadikan dari api. Api hanya dapat dipadam dengan air. Apabila marah oleh seseorang dari kamu maka hendaklah ia berwudhuk"

*Aku sedar kekurangan diri yang berkaitan dengan bab2 marah ni...jadi ini lebih kpd untuk mengingatkan diri sendiri...dan untuk dikongsi tempias peringatan ini dgn yang sudi membaca...=)
*Allah itu Maha Adil..semoga aku diberi kekuatan untuk meminjam walau hanya sedikit dari sifatNya itu..

Wednesday, 1 June 2011

*kisah RINDU-RINDUAN*

Akhir2 ini selalu terusik rindu pada dia yang nun jauh di sana.
(haa...sape2?)

Tempoh dua tahun di tempat itu aku lalui dgn cara sendiri. Agak sunyi dan boleh dikatakan 'dia' orang yg paling dekat dgn aku. Tak kisah walaupun dia selalu sibuk, maklumlah...aktif orangnye.

gambar ni tak susah nk dapat d internet, tp 1st time aku tngok gmba ni ialah di atas bookmark yg kau hadiahkan utk aku =)

"Erm, tak dapat lg nak blajar sme2 waktu prep ni..aku ada latihan.."
"yelah, tau dah ko tu slalu sibuk dgn bahas la, kelab bhs melayu..bla..bla..bla..."(senyum)
"hehe....jgn wat muka seposen la...pegila...aku support ko..."(gelak terkekek2 bila kena cubit dgn dia)

Kau tu mmg sibuk memanjang...waktu ptg kalau kau free, aku pulak ada latihan taekwondo (tp kau ttp lg bz dari aku) bila ada masa bersama pun cuma di prep, yg selalu dihabiskn utk siapkan kerja2 yg sentiasa menimbun..kau lebih tekun agaknye sampai nak balut buku pun takde masa. Selalu aku membebel..

"apelah tak senonohnye anak dara sorng ni balut buku cmni..selekeh tau!"

dan kau tersengih2....selalunya, aku yg selalu geram campur kasihan akan bukak balik plastik balut buku tu, dan balut balik cantik2...Hish! serabut nengok balut buku tak serupa buku kau tu! hehehe....buku rujukan bio fajar bakti tu buku yg buat kau kena bebelan paling panjang dari aku..ingat lagi?

Pasal balut buku, mmg kau slalu kena bebel dgn aku...tp bila masuk bab self-esteem, mmg slalu aku kena kaw2 dgn engkau...kita sgt berbeza kan?

Waktu di sekolah dulu, kita bukan dlm kalangan favourite people..lebih2 lg aku...aku tahu banyak cerita buruk yg kau dgr ttg aku tp aku xnampak pun yang kau termakan dgn cerita2 tu...aku pun selalu dengar yg buruk2 pasal kau tapi aku tak heran langsung sbb aku rapat dgn kau dan aku tahu hati kau baik.

Satu hari, aku rse letih bila keadaan mcm sgt menguji ukhuwah kita, aku menangis dan kau pun nampak resah. Sudahnye, lepas asar, dgn telekung pun tak bukak lagi kita duduk kt tgh2 gelanggang aspuri sambil makan quaker oat berdua. Entah apa yg kita bualkan waktu tu..mesti sume tngok kita pelik ptg tu kan? Petang tu, sayang aku pada kau jd berganda2 entah kenapa...



Waktu dpt result SPM, kau sgt gembira...kau dpt 12A..aku dpt 10 je tp takpelah, that's all I deserve pon..aku excited sgt peluk kau sampai pin tudung aku tertanggal. Waktu tu semua yg dapat 12A dah dipanggil utk berdiri atas pentas tp kau sempat lagi tolong aku cari balik pin tudung yg tertanggal tu...hihi..

Kau sedang kejar cita2 yg semakin tak jauh. Berada di bumi kinanah, aku bayangkan kau mesti dikelilingi kawan2 yg solehah dan berlumba2 kejar cita2. Sebagai kawan, I'm so proud of you. Seingatnya, cuma sekali kita ber'ym' sejak kau berada di sana....

Kita selalu berhubung di friendster, entah kenapa, satu hari tu aku rasa sedih sangat bila kau tulis,
"Ila, thanks sbb jadi kawan aku yg sgt baik...seryesly, ko baik sgt"
that was in 2008...dah lme sgt dah...
Aku hilang kata2 waktu tu...aku rasa sgt berharga d mata kau tp entah kenapa aku sangat sedih waktu tu.

dan lepas tu, aku tak tahu kenapa kau terlalu 'senyap' di sana. Emel tak berbalas, dari zaman friendster smpai ke facebook, blog, semuanya dah tak berjaya hubungkan kita lagi.



Waktu Mesir dilanda krisis, aku nyaris gila (tak sgt la) sbb org yg paling aku risaukan tu la yg paling susah aku nak tahu beritanya. Setiap kali aku tahu ada kawan2 lain yg berjaya keluar dari mesir, aku akan tanya pasal kau. Tak ramai yg tahu tp akhirnya,

"dia sudah di ARMA...baru sampai...doakanlah semuanya selamat"

I did left a message in your fb inbox..
"do let me know when u're safely out"
I was so worried, tau?

dan dari seorang kawan juga aku dpt tahu kau tak sihat waktu krisis tu...buat aku tambah tertekan...

hari demi hari, dan akhirnya kau kembali aktif mengupdate status di fb...ramai yg menzahirkan kesyukuran sebab kau selamat..aku nampak post dr kawan2 yg bgtahu, "sri tanya pasal kau" dan itu kau biarkan tak berbalas...aku senyum sendiri...aku juga mahu menconteng dinding kau...tp terhenti bila mengingatkan kau belum reply msg aku...knowing that u're safe, cukuplah...

I am still wondering, what is happening between us...rasanya kita tak pernah bergaduh pun...
cik u*** sayang, aku rindukan kau!
so long i've been keeping this to myself...aku sgt blur dengan situasi ini

apa pun, semoga kau berjaya bergelar doktor muslim yang hebat di dunia dan akhirat...=)