Sunday, 22 May 2011

~SETAHUN~

Penghujung Mei ni, makudnya sudah setahun sejak 'yang itu' terjadi. Boleh dikatakan, seumur hidup yg baru nak masuk 21 tahun ni, itulah dugaan yg paling berat untuk ditanggung. Itulah ceritanya yg dulu buat aku rasa sesaknye nak bernafas. Hebat rupanya penangan kisah itu...hihi..tak dinafikan dulu aku sangat lembik!

Oh, sudah2...bukan bertujuan untuk mengenang dan bersedih2 kembali. (tapi terkenang jugaklah sebenarnye kan?) Apepun, sekarang dah kembali bahagia =)



Senjatanya....apa saja kesedihan, kesakitan...kita ada tempat mengadu, kita ada tempat meminta...DIA tu kan maha kaya? Banyaaaak lg yg DIA boleh bagi lepas ada sikit2 yg DIA tarik =)

Asalkan kita tak lupa pada DIA =)


Thursday, 19 May 2011

gejala musim cuti sekolah..lalalala~~~

Click to enlarge~
dan lihat profile pic kami~~~




Kalam Sutera dan Ct Ramlah itu~~ kdg2 terlupa yg mereka senior yg dah nak masuk part 5...bila sudah mula borak sume senget, condong dan bengkang-bengkok!

hahahaha

Tuesday, 17 May 2011

kalau resah, jangan buat =)

عَنْ النَّوَّاسِ بنِ سَمْعَانَ رَضِيَ اللهُ عَنْهُ، عَنِ النَّبِيِّ صَلَّى الله عليه وسلم قَالَ : الْبِرُّ حُسْنُ الْخُلُقِ وَاْلإِثْمُ مَا حَاكَ فِي نَفْسِكَ وَكَرِهْتَ أَنْ يَطَّلِعَ عَلَيْهِ النَّاسُ (رَوَاهُ مُسْلِم) .

وَعَنْ وَابِصَةَ بْنِ مَعْبَد رَضِيَ اللهُ عَنْهُ قَالَ : أَتَيْتُ رَسُوْلَ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَقَالَ : جِئْتَ تَسْألُ عَنِ الْبِرِّ قُلْتُ : نَعَمْ، قَالَ : اِسْتَفْتِ قَلْبَكَ، الْبِرُّ مَا اطْمَأَنَّتْ إِلَيْهِ النَّفْسُ وَاطْمَأَنَّ إِلَيْهِ الْقَلْبُ، وَاْلإِثْمُ مَا حَاكَ فِي النَّفْسِ وَتَرَدَّدَ فِي الصَّدْرِ، وَإِنْ أَفْتَاكَ النَّاسُ وَأَفْتَوْكَ “

[حديث حسن رويناه في مسندي الإمامين أحمد بن حنبل والدارمي بإسناد حسن]

Terjemah hadits / ترجمة الحديث :

Dari Nawwas bin Sam’an radhiallahuanhu, dari Rasulullah shollallohu ‘alaihi wa sallam beliau bersabda : “Kebaikan adalah akhlak yang baik, dan dosa adalah apa yang terasa mengaggu jiwamu dan engkau tidak suka jika diketahui manusia “

(Riwayat Muslim)

Dan dari Wabishah bin Ma’bad radhiallahuanhu dia berkata : Saya mendatangi Rasulullah Shallallahu’alaihi wasallam, lalu beliau bersabda : Engkau datang untuk menanyakan kebaikan ?, saya menjwab : Ya. Beliau bersabda : Mintalah pendapat dari hatimu, kebaikan adalah apa yang jiwa dan hati tenang karenanya, dan dosa adalah apa yang terasa mengganggu jiwa dan menimbulkan keragu-raguan dalam dada, meskipun orang-orang memberi fatwa kepadamu dan mereka membenarkannya.

(Hadits hasan kami riwayatkan dari dua musnad Imam Ahmad bin Hanbal dan Ad Darimi dengan sanad yang hasan)

Pelajaran yang terdapat dalam hadits / الفوائد من الحديث :

1. Tanda perbuatan dosa adalah timbulnya keragu-raguan dalam jiwa dan tidak suka kalau hal itu diketahui orang lain.

2. Siapa yang ingin melakukan suatu perbuatan maka hendaklah dia menanyakan hal tersebut pada dirinya .

3. Anjuran untuk berakhlak mulia karena akhlak yang mulia termasuk unsur kebaikan yang sangat besar.

4. Hati seorang mu’min akan tenang dengan perbuatan yang halal dan gusar dengan perbuatan haram.

5. Melihat terlebih dahulu ketetapan hukum sebelum mengambil tindakan. Ambillah yang paling dekat dengan ketakwaan dan kewara’an dalam agama.

6. Rasulullah shollallohu ‘alaihi wa sallam ketika menyampaikan sesuatu kepada para shahabatnya selalu mempertimbangkan kondisi mereka.

7. Perhatian Islam terhadap pendidikan sisi agama yang bersifat internal dalam hati orang beriman dan meminta keputusannya sebelum mengambil tindakan.


Sunday, 15 May 2011

Gambang SHIP - another piece of memory =)




S2-O1-05

Even though I'm not in the mood of writing...let's smile together with bright faces in these pics =)



This is EMAS kot, Estate Management Society (sbb ada Encik Shazrin): International OPKIM?? eh, xsure..rsenyela



Hiiii...'kambing gurun' melompat dlm hujan...kesian~~~


QS society, PERUBAHAN: Motivation Talk & Forum Perdana/Al-Kuliyyah




Secretariat Team C: Survival Melayu


Secretariat Team A: Skuad MERCY-D.E.S.T.I.N.Y



Secretariat Team B: Kasih Sayang 1 Malaysia

Fiffy, Sri, Zaman the MPP, Aisyah (younger senior), Kalam si jejaka 'cantik', and Husna



In the middle of jungle tracking..with housemate Syahirah, QS part 4 (wakil PERUBAHAN)



pisang oh pisang! =)


Gambang Waterpark! the entrance

3 mega projects for SMF, and 1 or 2 each for other societies...next sem akan jd semester yg hectic! Kalau semuanya berjaya, insyaAllah FSPU akan gah di UiTM (mybe di media juga??) 4 months sem break, 14 weeks of next semester, we'll make that sufficient guys! =)

InsyaAllah =)

Saturday, 14 May 2011

*BERGURAU*

Dari Abi Hurairah, Rasulullah SAW bersabda yang mafhumnya:

"Janganlah kamu banyak ketawa kerana sesungguhnya banyak ketawa itu mematikan hati.” (Hadis riwayat Al-Imam At-Tirmidzi)

Jangan berlebihan dalam bergurau senda sehingga menyebabkan ada orang terasa dirinya diaibkan atau dijadikan misalan sehingga memalukan dirinya. Sebaliknya, gurau senda dijadikan salah satu cara menghiburkan hati yang lara atau menyenangkan orang berduka.

Tetapi perlu diingat, gurau senda itu mestilah berkenaan perkara yang benar. Gurauan boleh menyebabkan seseorang mendapat pahala atau dosa.

Jadi, berpada-padalah...wahai KITA semua =)

Wednesday, 11 May 2011

SHIP-intro


BUKIT GAMBANG RESORT CITY...

it's only a day after our last final exam paper. Seronoklah bila dibawak berjalan free of charge!

First day of our team building program. Student High Impact Project...bersama team Sekretariat FSPU dan student societies within the faculty. One of the best part is, I mean for now....wifi dalam bilik laju macam kat rumah! yeay!

the girls are my classmates, dan jejaka2 itu semuanya senior kami


Tapi seronok seronok juga.....sudah ada bau2 task yang menarik untuk diselesaikan dengan jayanya =)
*teruja jugak nak tau apa high impact project SMF untuk sem depan
Malam ni briefing, ice-breaking dan lepas tu kita brainstorm sesame yek =)

Monday, 9 May 2011

*MANIS*

Bila mereka bertanya itu dan ini

Hakikatnya aku sendiri pun tertanya-tanya

*

Aku pernah katakan, aku perlu tahu dan kenal dengan kemampuan diri untuk jatuh dan bangun sendiri

Aku pernah katakan, aku tak mahu memberi sesuatu melainkan yakin pemberian itu dalam keadaan yang baik dan bermanfaat untuk aku dan orang yang menerima





*

Mungkin dari pandangan kasar, semuanya bagi kita selalu indah dan ‘sweet’ belaka. Tapi rasanya aku belum yakin yang aku betul2 sudah mampu dan tahu untuk membezakan manis madu dengan manis gula. Satu penawar…dan satu lagi penyebab penyakit.

Dari pengalaman yang sudah tertempuh,

dugaannya terlalu hebat…godaannya terlalu halus…dan amanahnya terlalu berat…

Bukankah setiap anugerah dan kenikmatan itu datang bersama tanggungjawab yang perlu dipikul?

Bersama kisah itu, banyak sangat langkah yang tersasar.

Dan akhirnya.....sakitnya terlalu perit!

Sedangkan aku, rasanya masih terlalu ‘kanak-kanak’ untuk memahami dan menghayati. Maka selagi belum jelas pada penglihatan aku tentang arah yang nak dituju, ke mana mahu dibawa anugerah dan tanggungjawab itu, mungkin selama itulah aku akan tetap ragu2 dan buat2 hati kayu.

*p/s: sila pastikan agenda usik-mengusik itu akan kekal hanya sebagai gurauan...kalau dah mula nak ada maksud tersirat maka sila hentikan...hehe

Sunday, 8 May 2011

RINDU



I miss thIS place...rindu suasananya...rindu budayanya....
dan sedihnya aku tak mampu kekalkan keistimewaan2 yg aku dapat dari situ...

Hurmmm....

Hurmmmm...

Hurmmmmm...


Friday, 6 May 2011

SIGNIFIKAN



sekian, itu sahaja...terima kasih =(

Thursday, 5 May 2011

AIS dan MILO TABUR =)

mari berlawak dan berjenaka sebentar.....

Alkisah di satu malam....sekumpulan gadis2 comel (hehe) sedang berkumpul dan belajar bersama-sama sempena musim final exam. Gadis2 itu mengirim pesanan pada seorang kawan bernama S yg sedang dalam perjalanan untuk menyertai mereka. Pesanan berbunyi (lebih kurang la)

"nanti before naik atas, tlg belikan air 100+ dua botol besar ye...kalau xde botol besar beli 4 botol kecik"

Maka berjalanlah S itu menuju ke mini mart yg terletak di dalam kolej mereka untuk membeli air yang dipesan. Sesudah membayar, naiklah S ke bilik tingkat 4 di mana kawan2nya yang lain sedang menunggu. Buka saja pintu, tiba2 teringat

"eh, laaa...apsal la td tak beli ais skali ek? 100+ kalau minum dgn ais mesti lg best"

hurmmm...xpela...dah terlupa nak wat cmne...

Dipendekkan cerita, ketika si 'S' terpandangkan meja kecil yg penuh di atasnya dengan makanan dan pek3 minuman 3 in 1, terlintas di hatinya untuk 'masak air'. Ada pula kawan2nya mencadangkan untuk buat air milo.

Hurmmm...kalau ada ais kan lg best...

xpela...milo panas pun orait jugak~

Maka bersedialah si 'S' dgn beberapa bungkusan milo 3 in 1, sudu dan bekas air sementara menunggu air mendidih. Kemudian dibuka satu persatu bungkusan milo tersebut dan dituang isinya ke dalam bekas air...tiba2 terdengar satu suara

"buatlah MILO TABUR!"







eh, best jugak tu. Lalu si 'S' pun mengasingkan satu bungkusan milo, kononnya untuk ditaburkan di atas permukaan air yg sudah dibancuh. Dituangnya air mendidih ke dalam bekas air dan dikacaunya rata sehingga jadilah air milo.

Dan sampailai masa untuk menabur satu bungkusan milo yg dah diasingkan tadi...

S membuka bungkusan tersebut.....

S menaburkan isinya ke atas permukaan air milo yg siap dibancuh....

S membiarkan tanpa mengacaunya...kata nak buat milo tabur kan?

Tapi...........................................................................................................................................................

(dalam hati)
'eh, aku tak kacau pun milo ni...nape dia mix jugak dgn air?'
'eh, tak macam milo tabur pun'
'eh, kenapa ni???? milo sume tenggelam....dia tak timbul pun.....slalu tngok kt kedai mamak tu milo tabur dia timbul smpai nak melimpah keluar dari gelas....errrr...errrrr...nape ni?'

S senyap sebentar.......dan mengalih pandangan pada kawan2 yg lain...

Tiba2 S ketawa dgn sangat dahsyat! Kahkahkah......

Cmnela nak jd milo tabur????
kan dah ckp,

KALAU ADA AIS KAN BEST????

Air bancuhan milo yang masih panas tak kurang dari 90 darjah celcius agaknye, bila dituangkan serbuk milo di atasnya, agak2 apa jadi kat serbuk milo tu????

kalau takbleh jawab try buat sendiri..milo tabur dengan air yang baru mendidih =)

"KALAU ADA AIS KAN LAGI BEST???"