Thursday, 20 January 2011

~my new path~

بسم الله الزحمن الحيم

Masih lagi terkial-kial buat latihan Prices...dua kali ulang jawab 3 soalan yg sama. Kali pertama jwb dlm kelas, tgn kanan menulis & tekan kalkulator sambil tgn kiri menyelak2 nota En Ahamad. We were like, "ok, nak include cost ape lg?"
Biasala tu kot...struggling to get familiar with all the terms, labour constant etc. Kali kedua cuba lg skali dlm bilik. Alhamdulillah kali ni tak perlu selak nota lagi (sebab b4 buat tu dah cuba digest example2 yg diberi).

One thing I have to admit, otak tak lagi selaju dulu menangkap ilmu2 baru. Bermakna usaha perlu berganda2 sebab yg diajar pun bukan lg ilmu darjah satu. Masih ingat betapa cuaknya nak test economy. Walaupun subjek tu takde calculation2 maut, tp economy is something very new to me. Even though Puan Aina dah terangkan sehabis baik, dah faham tp tetap juga rasa tak cukup hadam betul2 n belum betul2 lekat dlm otak. Sudahnya naik lunyai jugak le nota tu dikerjakan, berconteng sana-sini dgn mcm2 kaler selama hampir seminggu. Alhamdulillah hasilnya, satisfactory. Well done n congrats juga buat Husna n Lily. It's such a good start for us all...lepas ni kena maintain, insyaAllah..=)

Ada lg yg menagih attention. Drawing2 yg di'hadiah'kan oleh Encik Ridza tu...makan masa juga rasanya nak faham. Nasib baik la lecturer sorang ni ringan mulut, kaki & tangan untuk membantu. Such an advantage juga bila ada Husna di sebelah yg tentunya dah biasa mengadap drawing2 tu. Banyak dia tolong...tq Husna..=)

So far, kelas Const-tech mmg sgt best! Belajar melukis sambil dengar lawak2 Encik Ridza yg berisi dan selalu juga terkena sipi2....hehe...seronok!

Selain Encik Ridza, Prof Hanafiah pun banyak mengingatkan. Paling kerap ditekankan,
"jangan gelap mata, because sometimes you guys will have to deal with projects worth up to millions of dollars..and if you are in a firm of consultancy, you'll be surprised by what the contractors are willing to do for you either to win the tender or to get their payment earlier."
Konklusinya, selain belajar all the QS things, perlu juga mantapkan iman "so that all of you nanti akan jd QS yang tak menggadai prinsip dan agama semata-mata kerana duit"

"Nak jadi kaya, boleh... in fact, jadi QS biasanya memang sronok buat duit...tp ikutla jalan yang betul. Biarlah jalan tu panjang sikit asalkan nanti xdelah rasa tak sedap hati bila nak bagi mak ayah guna duit kamu utk pergi haji. Lepas tu jangan pula lupa nak kongsi rezeki yang Allah bagi dgn orang lain lebih2 lagi yg seagama"

3 years time seems to be not long enough to get ourselves prepared to become what Prof Hanafiah wants us to be. But insyaAllah, we'll be together to make it sufficient..=)

Surprisingly, tiba2 dtg keberanian untuk buat timeline targets for my future. Ni semua setelah di'trigger' oleh Prof Hanafiah. Berwarna-warni jadinye muka surat terakhir dlm diari tu. Filled with my hopes and dreams mainly for myself and my family. Semoga Allah permudahkan...=)

Once I have them in my diary, makin kuat rasanya untuk appreciate my 3 years period.

Q: So, what is it for now?
A: Pegi study! sudah2 blogging tu......hik3..

okay!

No comments: