Tuesday, 5 October 2010

~RASA~

"Tuhan anugerahkan rasa untuk dihayati...tapi ramai yang cuma tau menikmati"

Ermm...penat saya pejam mata lama2 fikir pasal ayat ni...haiyaa....kenapalah kamu suka bg ayat2 falsafah cmni ek? Hampir sebulan buat xtau dgn ayat ni, last2 ombak kt tepi pantai tu desak saya utk bertanya n mintak explanation...(ombak jugak yg salah).

Ok, mari ulang sesi soal jawab itu...

Ada berapa jenis rasa dlm dunia?
~Banyak...manis, masin, pahit...

Yg rasa dgn hati?
~Sayang, rindu, benci, marah, cemburu...

Rasa apa yang best?
~errr...sayang, gembira, tenang...

ish3.....cemburu?? benci?? suka x?
~mestila tak...sakit jiwa...serabut!

Bila yg ada dlm hati tu rasa cinta, sayang, rindu....semua nerve dipaksa bekerja keras untuk 'menikmati' kan? Sampai ada yg duk senyum sorang2 la..itu la..ini la...kan2?
~berkerut dahi...pastu ikut senyum style org angau...hahhaa..

Haaa....tengok tu...dia pun dah kena tempias...tapi kalau benci, cemburu, marah...semua org tak suka kan? Pastu apa yg kita buat dgn rasa tu? Kenapa rasa yg mcm tu wujud? nape kita perlu rasa semua tu??
~errrrr......erk...

Katanya lagi,

"Tak kiralah apa jenis perasaan pun..yg positif ke, negatif ke....tak salah nak dinikmati, tapi perlu jugak dihayati..kalau seronok sgt menikmati tanpa penghayatan, nanti jadila macam orang yg sanggup lakukan apa saja demi cinta(kononnya).. tu yang sampai hilag rasa malu nak duk berdua-duaan, slambe dek men pegang2 tgn dsb...sebab dorang 'kurenggg' menghayati utk apa rasa tu dicipta.....
tapi bila marah mesti rasa macam..'ish nyampahnye, napela nak ad rasa marah ni'
banyak cara nak hayati marah ni...bukan hayati lah...kita guna istilah 'menyelami' sebab hayati tu maksudnya 'hidupkan' nak hidupkan marah??? eiiii...xperlu kot...
nak menyelami rasa marah ni, kena tau dr mana asalnye? kenapa kita marah...n mcm mana nak atasi...perlu tau kenapa sbb dr situ kita tau marah kita tu bertempat atau tak...sama jugak kalau rasa tu positif..contohnya rasa rindu. Kalau asyik sangat dilamun rindu nanti sampai buat kerja semua tak jadi...duk terbayang sana sini..kena tau lah mcm mana nak atasi..ada penawarnya...sri tau kan?"

~heh...senyum lagi...

*mesej simple je kan? tapi xpandai nak cut short post ni...maaflah ambil masa untuk kamu baca...

*dilema hari ini: nak masak apa ek? nak makan ikan..tp housemate request ayam...mane satu ye? hari mcm nak hujan...cmne nak g beli barang kt pasar nih...aduhaiii...

No comments: