Friday, 29 October 2010

~reminiscing~

Nothing much to say....just, I need a medium to express this because verbal conversation will be difficult when it comes to this matter...

I am reminiscing those things again...was so surprised by the unexpected meeting yesterday, when almost everything melted into tears! hah! nanges lagi???tak ah...hampir2 je...control macho le...xmo nanges dpn individu itu.

But there was a moment of yesterday, when my lungs were filled with concentrated high-pressured air which in turn, burst out everything inside in a form of liquid (sje wat description melampau)haha....itu momen d sebuah surau, bila yg ditahan2 sengaja dibiar melimpah, mencurah-curah...biarkan! dan sepotong doa itu, macam terlalu berat untuk ditadah dgn dua tapak tangan ni...entahkan mereka melihat atau tidak..biarkan!

Di sana dulu pernah berlangsung kisah serba pertama, semuanya baru! Di sana dulu pernah merasa aura2 determination dan strong will yang menjadi milik bersama...seronok share ramai2..=)

Terkenang satu malam Ramadhan di sana....malam peperangan yg hebat...bila yg menduga dtg dgn momentum yg sgt laju, sedangkan dari jauh auranya menipu dengan kelembutan palsu yang membelai2...bila makin dekat, mula mencuit dan akhirnya menikam...dan bayangkanlah kesakitan mencabut mata pedang dari tubuh sendiri....peritnye malam tu mmg tak terluah...

'Monumen' putih ungu tu pun tak mahu mengalah meraih ingatan...ye, xkan lupe punyela...sebab, ada elemen diri yang tertinggal di sana....elemen yang membawa pada kesungguhan...
"..separuh yang hilang.."= everything i need to move on and leave all those memories there, behind....
I am still reminiscing.....
~sigh~

*susah nak terima perkara baru kalau liat nak lepaskan yg lama2...

Berbezanya rentak antara dua zaman....hmmmmmmm....

**x igt bila kali terakhir berpuas hati dengan hasil kerja sendiri, x ingat bila kali terakhir buat assignment dgn hati berkobar2 nak dapat markah setinggi mungkin...x ingat bila kali terakhir berlumba2 nak siapkan tutorial n compare jawapan dgn org lain...x ingat bila kali terakhir ada semangat waja bangun tengah malam untuk khatamkan buku teks tebal2....(tp xpernah berjaya khatamkan pun).....kenapa semua kesungguhan tu dah xde???
I am terrible....=(

Wednesday, 13 October 2010

this kind of mood, which I am in now is really not suitable for making up a sentence, with sense, I mean...

so many things happened...and I just felt HIS touch...terasa diperhatikan...obviously since June 2010...diuji dgn kehilangan, dan dlm mode kehilangan itu pula terpaksa berdepan dgn satu ketegangan n kekalutan yg buat sy rse mcm nak postpone kehilangan tu...dan kejadian2 lain yg sgt susah utk saya btul2 terima dgn redha...sgt terasa lonely waktu lalui ketegangan n kekalutan tu tanpa.......oooopppsss..dah2...bukan itu main point nye...

scrolling down the page, I read my few old posts n rse terpaku pada tajuk 'mendengar bicaraNYA'...bila tu?? zaman2 kt uitm dulu...tgh kuciwa dgn result final 1st sem..maka terhasillah post itu...tp, kalau skarang ni mau membebel serupa gaya yg dulu tu? ohh, sgt tak mampu rasanya..sebab hati dulu dan kini sangat berbeza...

tak pastilah..sme ad dugaan yg semakin berat atau ruang hati ni yang dah terlalu sempit...ada sje keluh-kesahnye...sampai bilalah mau begini, sri?

skarang pun, masih dlm mode ujian yg agak dahsyat..ujian emosi dgn kejadian hari isnin,around 5 pm...tergamam...betapa xkuatnye sy nak tengok ayah mcm tu...org lain kalut di depan, sy menyepi dlm bilik melayan air mata...itulah, kononnye macho girl...sepanjang ayah di icu pun, xpernah saya berani menjejak wad tu...alasannye, alah dgn suasana hospital..tp mengaku jelah...hati mmg tak keruan tngok ayah yg semakin tak berdaya mcm tu...sy sgt sedar, kalau pun doktor sahkan keadaan ayah stabil, kemungkinan utk kembali macam 7 tahun yg lepas???entahlaa...
hari ni, ayah dipindahkan dr icu ke wad neurosurgeri...dengarnye mcm quite relief sket ble dah xde p'kataan icu tu...tp makin sukar bg sy yg dah xde alasan utk mengelak dr tngok keadaan2 yg bleh buat sy termenung panjang...sy tau air mata sy akan jadi lebih murah lepas ni...=(
waktu2 mcm nilah, terasa aura kekuatan mak tu..subhanallah...

ujian2 ini....mungkin nak menyedarkan..'sri, umur awak tu dah 2o...jgnla wat perangai budak2 lagi..'
but as I know myself, my heart better than u do...rsenye saya sedang dituntut utk sekali lagi, 'mendengar bicaraNya'
dan sekali lagi, entah apa nadanya...

p/s: terima kasih tak terhingga buat kawan2 yg bg moral support..kwn2 di usim, uitm, dll...juga pada yg tanpa disangka2 masih sudi memberikan 'endless support' buat saya yg sesungguhnya amat2 terharu dgn concern dari 'anda'

*betullah...sometimes apa yg dimiliki tu perlu di'hilang'kan sebab DIA nak bg yg lebih baik...=)

Sunday, 10 October 2010

kuat lagi Tuhan kami...=)

rse mcm berat nak percaya cerita2 camni...
tapi buktinya terlalu obvious.
Rupa2nya semua yang berlaku selama ni disebabkan 'itu'.
Kesian kt ktorang sume...uhuk3...
Dah lme sgt benda ni dibiarkan...dah parah..
sampaikan mereka2 yang pakar dah 'sound' kami sbb slame ni buat xtau...
(bukan buat xtau...mmg xtau pun slame ni)

patutla banyak yg susah utk kami semua...rupa2nya...Allah haiiiii.....
dah membarah lme dah benda ni...
satu demi satu 'petanda' yg kami dapat, mulanya xnak percaya..
tp akhirnya semua dah jelas...
ini kekhilafan di zaman silam..
mungkin desakan keadaan...
moga Allah ampunkan mereka semua..amiin...

Jadi, Disember ni cadangnye nak ke Ipoh utk selesaikan masalah berzaman2 ni...
perlu sangat...
kalau tak, hidup terasa dirantai dgn 'sumthing' yg tak baik....

apa pun, kami semua tetap mahu percaya...
sekuat mana pun 'rantai' itu, kuat lagi Tuhan kami...
'kita' yang lain, semuanya cuma makhluk.

mood: sedikit takut+risau+seram+sedih+kecewa+terkejut
p/s: doakan keselamatan kami semua

babbling

I BET THIS IS SO HARD TO UNDERSTAND...

drowning in the air of dust as we said it's over
when all the sayings were floating in memories
in the same jar we watched the smiles of yesterday
yet the unforgivable hesitation of one's final word
through every moment of walking, playing, pausing together...
uncertainty of yesterday's tomorrow
was the most unavoidable to consider

and the decision was so final but unclear

We judged and misinterpreted
we walked and wished to turn back
but the promises were doing their part very well
so no one is turning back
we keep on lasting the survival
maybe to smile at the peak of hardship

ignoring the urge is hard
enduring the pain is even harder
and forgetting is like no way!

but here and there
we're optimizing both strength and weakness
and reviewing the excellence of yesterday's lesson

*be a better person

Friday, 8 October 2010

sebulan

Sri,
doa tu senjata paling ampuh...
sila asah senjata kamu setajam2nya...
sila rendahkan hati dan mintalah dengan bersungguh2...
walaupun Dia tahu apa yg kamu nak...
tapi sila spesifikkan dgn lebih detail setiap kali kamu menadah tangan atau bersujud...

ada masa lagi SEBULAN

sila fokus untuk impian yg satu ni...
sila F.O.K.U.S...
luruskan hati, luruskan niat...tetapkan matlamat di sebalik peluang yang kamu impikan tu..

tapi...jangan lemah untuk teruskan apa yang kamu sedang lalui..=)

yakin...kamu akan diberi hanya yang terbaik..=)))

*nothing more to do...UNTUK TEMPOH SEBULAN NI...doa sebagai ikhtiar terakhir....berdebar menunggu November~~~

Thursday, 7 October 2010

November...ohh November...

November...ohh November....tolonglah cepat munculkan dirimu...

Oit, sedar diri tak ni? November tu bulan final exam..da habis khatam sume buku ke duk ternanti2 bulan November dtg nih?

Ahhaaa....sengeh2 mcm kerang busuk...

sudah penat menunggu dan mengharap...bila la semuanya akan terjawab..dari ogos sampai ke september...akhirnya sepi tanpa berita....bila cuba dirisik, tetap juga sepi...tak nampak penghujung penantian ini (cewah)...alih2 hari ini ada berita...dimaklumkan bahawa semuanya akan terjawab pada pertengahan November ini...harap bersabar ye sri sazila...semoga yang diharapkan menjadi kenyataan...kalau tak, aduhai....tak nampak dah back up plan yg boleh dilaksanakan bagi mengubat kekecewaan (cewah lagi skali)...ohhh....tingginya harapan...kalau langit tu ada tujuh lapisan, ni dah sampai nak carik lapisan kelapan dah ni....aduiii3....sri, kalau tak jadi nanti naya je....mau nangis guling2...

tp...November??? kenapa lambat sangat???

tak sabar dah ni...sebab...ada azam yang dah dibentuk sekian lama di sebalik tertunainya impian yang satu ni(insyaAllah)....harap2 ada lah rezeki untuk yg satu ni...perkara paling penting buat masa ni...deritanya menunggu Tuhan sajelah yang tahu even mak dah slalu igtkan,
"jgn duk harap sangat, nanti frust menonggeng kalau tak jadi"
hahaa...donga tu kak??

tunggu ye...tunggu...kalau jadi insyaAllah satu transformasi drastik akan berlaku, satu hijrah paling ditunngu, dan ramai yang akan tahu..=)
(dah tak larat nak berahsia...lg2 bila ada yang dah dapat 'bau' n try nak korek cerita)

sri, tolongggglaaa bersabar

p/s: tolongla doakan saya~~~~~~please~please~please~
pesan utk diri sendiri: ringan2kan badan tu buat solat hajat ye...

Tuesday, 5 October 2010

~RASA~

"Tuhan anugerahkan rasa untuk dihayati...tapi ramai yang cuma tau menikmati"

Ermm...penat saya pejam mata lama2 fikir pasal ayat ni...haiyaa....kenapalah kamu suka bg ayat2 falsafah cmni ek? Hampir sebulan buat xtau dgn ayat ni, last2 ombak kt tepi pantai tu desak saya utk bertanya n mintak explanation...(ombak jugak yg salah).

Ok, mari ulang sesi soal jawab itu...

Ada berapa jenis rasa dlm dunia?
~Banyak...manis, masin, pahit...

Yg rasa dgn hati?
~Sayang, rindu, benci, marah, cemburu...

Rasa apa yang best?
~errr...sayang, gembira, tenang...

ish3.....cemburu?? benci?? suka x?
~mestila tak...sakit jiwa...serabut!

Bila yg ada dlm hati tu rasa cinta, sayang, rindu....semua nerve dipaksa bekerja keras untuk 'menikmati' kan? Sampai ada yg duk senyum sorang2 la..itu la..ini la...kan2?
~berkerut dahi...pastu ikut senyum style org angau...hahhaa..

Haaa....tengok tu...dia pun dah kena tempias...tapi kalau benci, cemburu, marah...semua org tak suka kan? Pastu apa yg kita buat dgn rasa tu? Kenapa rasa yg mcm tu wujud? nape kita perlu rasa semua tu??
~errrrr......erk...

Katanya lagi,

"Tak kiralah apa jenis perasaan pun..yg positif ke, negatif ke....tak salah nak dinikmati, tapi perlu jugak dihayati..kalau seronok sgt menikmati tanpa penghayatan, nanti jadila macam orang yg sanggup lakukan apa saja demi cinta(kononnya).. tu yang sampai hilag rasa malu nak duk berdua-duaan, slambe dek men pegang2 tgn dsb...sebab dorang 'kurenggg' menghayati utk apa rasa tu dicipta.....
tapi bila marah mesti rasa macam..'ish nyampahnye, napela nak ad rasa marah ni'
banyak cara nak hayati marah ni...bukan hayati lah...kita guna istilah 'menyelami' sebab hayati tu maksudnya 'hidupkan' nak hidupkan marah??? eiiii...xperlu kot...
nak menyelami rasa marah ni, kena tau dr mana asalnye? kenapa kita marah...n mcm mana nak atasi...perlu tau kenapa sbb dr situ kita tau marah kita tu bertempat atau tak...sama jugak kalau rasa tu positif..contohnya rasa rindu. Kalau asyik sangat dilamun rindu nanti sampai buat kerja semua tak jadi...duk terbayang sana sini..kena tau lah mcm mana nak atasi..ada penawarnya...sri tau kan?"

~heh...senyum lagi...

*mesej simple je kan? tapi xpandai nak cut short post ni...maaflah ambil masa untuk kamu baca...

*dilema hari ini: nak masak apa ek? nak makan ikan..tp housemate request ayam...mane satu ye? hari mcm nak hujan...cmne nak g beli barang kt pasar nih...aduhaiii...