Wednesday, 16 July 2008

WELCOME TO THE REAL WORLD...

Welcome to the real world, Sri...

My sis greet me mcm tu bile sy cerita tntang pngalaman sy di universiti. Lima tahun di sekolah agama, bukan nk kata sy ni baik. Tapi, kalau tak bnyak pun, mesti ada sikit yg berbeza dari segi environment antara sekolah dan universiti.
Di sini, tiada peraturan yg ketat yg boleh mengawal semua p'gerakan siswa-siswi. Yang mampu menjadi benteng dari hal2 yg tak elok hanya iman.
Saya tak tau mcm mana keadaan sy di sini selepas tamat belajar. So, I seek for strength, guidance from HIM, so that I'll always becoming a better person everyday..
Terdengar juga keluhan kaum2 hawa di sini mengenai rakan2 lelaki di kelas dan fakulti. Biasalah, kalau dah satu kelas, rsenye tak jadi masalah utk b'tukar no hp. Niat di hati cuma nak berkawan. Setakat bg msg utk tnya nama, bg info2 yg penting tntang kelas. Tapi hati mula rasa tak selesa bila yg diharap menjadi kawan mula jd orang yg sgt2 caring...
Sy pernah berbincang tentang hal ini dgn seorang rakan..
Bila seorang lelaki ambil berat tentang kita, secara jujurnya, hati mana yg tak gembira. Naluri kita membenarkan fitrah. Tapi kdg2 yg buat kita gembira tu boleh melalaikan. Bila hati mula lalai, siapa yg mampu tenang dlm hidup?
Jadi, oleh sebab kita tahu sesuatu perkara tu boleh buat kita gembira smpai ke thp yg melalaikan...baik jauhkan diri drpd perkara tu...urusan menjaga hati ni bukan sesuatu yg mudah...memang perit nak telan bila cuba b'pisah dgn keseronokan. Tapi ingatlah untuk apa kita lakukan semua tu..Keseronokan dunia yg tidak b'landaskan ingatan pd Allah, selalunya b'akhir dgn penyesalan...

Jagalah hati...hati bila dah mati sgt mudah utk dipengaruhi. Mcm ikan di laut. Walaupun hidup dalam air laut yg masin, tp daging ikan tu maintain tawar jek...Tp bila ikan tu dah mati, secubit garam pun dah cukup utk memasinkannya. Hati kita juga mcm tu. Hidupkanlah hati dgn zikrullah, zikrulmaut...semoga hati kita akan tetap bertahan walau apa pun dugaan yg datang...

Monday, 7 July 2008

still new here

Fuh..lega...Alhamdulillah...selepas 18minit menunggu...apelah mslhnya internet kt sni? lmbat sgt...
Ini post pertama setelah saya kembali bergelar s2dent...bnyak rsenye yg nk crite...

Hmm, firstly tentang hari pendftaran pada 28.6...pkul 9.00 pg b'tolak dari rumah. Dipendekkan cerita, smpai di kolej mawar, sy diberi kunci bilik...1A-04-12...wahh, tngkat atas skali. Bilik pun hujung skali pulak tu! Tp, Alhamdulillah, keadaan dlm bilik sumenya ok. My roommates are, Dinah, Madihah n Jawhar....They're all very good friends...

Bercerita pula tentang minggu orntac, Minggu Mesra Siswa(MMS), HUH!! I really need to remind myself yg ini bukan KISAS, bukan SMKAKL...basically, I'm ok with all d girls tp agak terkezutla dgn boys kt sini...Not really a cultural shock for me tp cuak jgakla bila diorang b'sorak mcm sakai bile tngok grls lalu dpn diorang...calm down, biasela tu...ye tak?
Another meaningful experince for me when I started to socialize with non-muslims, even muslims yg free hair...but they're all ok la...I got a fwen named Carol..she's taking B. Study...sgt peramah, caring...sepanjang LDK, dialah yg paling rapat dgn saya..Saya sgt terharu dgn sikap Carol yg sgt prihatin bila sy tib2 hilang mood utk pgi mjlis perasmian MMS sbb blum dapat baju batik sedangkan org lain dh dapat...dia b'sungguh-sungguh nk pinjamkan baju dia tp apakan daya, saiz tak sama...
Minngu Mesra Siswa....mungkin sempena nama minggu ini, rmai pula yg tak segan silu untuk ber'mesra' dgn senior. N.s2dent siswi dgn senior siswa...hmm, welcome to the real world, Sri Sazila!
And next, about my course, Foundation in Engineering(Pre Degree). 127 s2dents sumenye and wanna know what? Girls are only 18! The rest, all guys.... in my class, 4 org je prmpuan..about 18@19 boys...lbih mnakutkan, bdak engine slalunye ganas2 blake tol x? haha...kalo nk crik yg half2 tu xde kot dkat FKK...Kami sume akan berada d sini hanya utk setahun...utk degree, bleh mntak nk smbung tmpat lain tp rsenye sy nak kekal di sini...dah mule rasa serasi dan sayang dgn kwn2 especially Dinah, Jawhar n Madi...

Emm...dahla tu kan? x nak crite pnjang2...just smpai sini jela..nk naik, rest n prepare 4 next class at 2.10...lunch x pyah sbb I'm fasting today...smlam Kak Syidah msg ingtkan utk puasa Rejab...mmg dah plan cmtu pun...semoga puasa ini diterima olehNya...
Inni Soimuun..