Friday, 2 May 2008

AYAT AYAT CINTA

haa...sape yg dh pernah tngok filem Fitna yg memang btul2 fitnah 2? sy dah tngok..memang terbakarrrr...
malas snanye nk cite pasal filem mngarut ni..baik cite psl sy pnye fav muvi-ayatayatcintathemovie...

Memang best critenye...filem yg diadaptasikan dr novel karya Habiburrahman el-shirazy.
Tp, sy lbih suke novelnye drpd filemnye sbb biaselah, filemnye lbih bnyk nilai2 komersial dan novelnye lbih detail dan lbih ilmiah...erk, ok x ayat ni?
Sy terbaca dlm paper tentang Presiden Indonesia yg telah pun menonton filem ini dan beliau mengaku filem ini hebat!!!...
Beliau b'pendpt yg filem AAC ini boleh m'jadi anti-tesis kpd filem FITNA...
Betul la tu kot...sy rse bnyk isu2 yg slame ni disalahertikan dan m'jadi alat utk pihak musuh m'fitnah agama Islam dijelaskan dlm novel/filem ni..
Antara yg menarik p'hatian saya adlh hubungan baik ntara Fahri dengan keluarga Tuan Boutros(xpasti ejaannye)...
Rumah Fahri btul2 t'letak di bwh rumah kluarga Tuan Boutros(rumah flat)...dalam bilik Fahri, ade lelehan air dr bumbung rumahnye@lantai rumah Tuan Boutros...tp, dek kerana nk jg hubungan baik dgn keluarga tu, Fahri langsung x sebut psl perkara tu sdgkan keadaan bilik yg ade air meleleh dr bumbung tu mstilah buat die rase x selesa kan? Tuan Boutros sedar tentang keadaan tu wak2 mereka sekluarga datang melawat Fahri yg tgh sakit kt bilik die...rupenye dah lame air dari rumah Tuan Boutros tu meleleh ke dalam bilik Fahri tp Fahri xpernah nk ckp...kisah ni same dgn kisah Hassan Al-Bashrie...pandai Habiburrahman selitkan teladan ulama' zaman silam dlm novel die...
Saya t'tarik dgn satu tradisi yg cube ditonjolkan dlm crite ni...
bile ade di antara student yg lulus@cemerlang dlm exam, org yg dpt rslt cemerlang tu akan buat jamuan kesyukuran walaupun utk kwn2 serumah je...msti sronok klu kite semua bleh amalkan mcm tu kan? yela...yg bg nikmat cemerlang tu Allah...apa slhnye kite kongsi rezki kite dgn kwn2...xyah besar2an, blanje kwn2 satu rumah mkn pun jadila...sebagai tanda kite b'syukur...msti ukhuwah pun akan jadi makin rapat, btul x?
kesimpulannye, AYATAYATCINTA memang best...hati slalu xkeruan bile baca kisah Fahri dalam penjara...klu baca ayat-ayat cinta yg Fahri cakap kt Aisha lg best...dan, msti menitik air mata bila menghayati mimpi Maria di hujung hayatnya...
Last2...saya pun jd ketagih utk baca karya2 Habiburrahman yg lain...Alhamdulillah, sempat saya sambar buku PUDARNYA PESONA CLEOPATRA dan KETIKA CINTA BERTASBIH episod 1 di pesta buku kt PWTC hr tu...due2 ditulis oleh Habiburrahman dan beberapa buak buku lain...
**nk je rasenye jadi wanita sehebat Aisha, dpt suami mcm Fahri dan saya sgt kagum dgn Maria..**
...namun harusku tinggalkan cinta, ketika ku bersujud...
*sbnrnye nk letak gamba, tp dah ngantok...hehe..

3 comments:

ismi farihah.. said...

cite asal novel ayat ayat cinta memang menarik..

tp movie die ade something wrong..sbb knape plakon perempuan die yg pakai tudung, contohnye aisha(dan jugak pakai purdah), bile part dlam rumah, die x pakai tudung..maksud kite, die hanya berlakon sahaja sbg seorang perempuan islam dalam filem tu ..tu mcm dah tunjukkan 1 imej yg x brape baik kalau nk tunjuk kat org yg bukan islam..(maksudnya die tutup aurat sebab berlakon, bukan sbb die islam)

lpas tu...knape ramai sgt yg tau berbahasa indon dalam filem tu, sedangkan kalau ikutkan kefahaman kite dalam novel tu, fahri berbahasa arab bile berkomunikasi dgn maria, aisha dll tu..

hmmm...ni skadar nak kongsi pandangan je..hehe

ilazahiy said...

to farihah...
mmg xlogik kan...org mesir n turki pun bley ckp indon...
tentang Aisha, sy t'igt sorang kwn ckp, "kalau ade prmpuan yg btul2 pkai tudung n purdah, agak2 diorang nk ke b'lakon jadi Aisha...sanggupke diorang t'libat dlm dunia lakonan?"

satu lagi, produksi movie ni mungkin b'tujuan baik iaitu utk sampaikan keindahan Islam kpd penonton...tp sbgai muslim, kita semua tau bhwa dlm produki tu jgak ade maksiat yg mereka xhindarkan...contohnye adegan cium Fahri dan Maria slpas mereka b'kahwin-maybe nmpak indah dlm novel tp tidak dlm movie sbb kite sume tau antara Fedi Nuril(Fahri) dan Carissa Putri(Maria), mereka bkn suami isteri di alam realiti

itulah yg sy maksudkan dgn t'lalu bnyk commercial values...

nway, thnx 4 da comment...

ismi farihah.. said...

its ok..

aniway..thanx 4 ur respon..