Saturday, 17 May 2008

DERITA NAKBAH DI BUMI PALESTIN

Memperingati peristiwa Nakbah Palestin

Ini sejarah hitam. Titik permulaan derita warga Palestin. Enam dekad telah berlalu..
Jom ambik tau kronologi dan kisah2 di sebalik pengisytiharan penubuhan negara Yahudi di bumi Palestin-15 mei 1948

http://www.ismaweb.net/ISMA/Article574.phtml

1)Pertubuhan Jamaah Islah Malaysia
Bank Islam Malaysia Berhad
Nombor akaun: 12113010005797

2)Aman Palestin Berhad
Bank Islam Malaysia Berhad
Nombor akaun: 12029010047880

Maybank Malaysia Berhad
Nombor akaun: 562263010787

Belated Teachers Day


happy
b E l A T e D
t E a C H e R s
d A Y !!!


what's the time now? dah terlambat untuk post tentang hari guru nampaknye! Ape2 pun, dgn bangganya saya nk crite jgak about few teachers yg pernah m'ajar saya...I was so glad to know them.Special dedication utk cikgu2 di:



Tadika KEMAS

SKBTR 2

SRAR BTR

SMKAKL

KISAS




May Allah bless all of them.


Some descriptionS about MY LOVE...



Pn Rihana- garang? that was my 1st impression about her. But after 3 years of knowing each other, hmm..dialah 'ibu tersayang..' 3 thn ckgu jd guru kelas sy. Masuk kelas je mesti tanye siape yg x b'tugas...selagi kelas x bersih, x mule blaja. Sangat rajin buat kelas hujung minggu...FREE OF CHARGE!



Pn Saodah- my beloved mathematics teacher...masih igt formula utk hafal sifir 8 yg cikgu bagi...juga sebagai salah seorang guru disiplin yg tegas but actually, sgt loving...learning maths was always enjoyable wak2 blaja dgn Pn Saodah...




Ustaz Azahari- I think he's the most famous teacher kt smakl...ajar saya P.Islam wak2 Form1 and BA wak2 form3. Tiga bende yg x boleh buat dlm kelas ustaz-menulis,m'baca dan b'cakap. Xperlu larangan utk tdo sbb rasenye xde yg sanggup tdo dlm kelas ustz. waktu ustz mengajar kene dgr n pndang je muke ustaz. Mentor Suara Smakl yg b'suara merdu. Dalam kelas plak suara punyelah kuat! No wonderlah sy x pernah mengantuk dlm kelas ustaz..(mcm x p'caye kan?)




Ustaz Aziz- bile ustaz bagi nasihat, kdg2 saya lupa yg ustaz tu guru, bukannye ayah...sbb nadanya sgt lembut...dekat di hati! Guru penasihat Per. PAI dan BA yang rajin buat kelas tambahan BA utk s2dent PMR...ahha..tibe2 t'ngiang-ngiang suara ustz nyanyi lagu yg ustz reka utk hafal tasrif fi'il.




Ustzh Laila- Gara2 t'kantoi wak2 buat keslhan disiplin, saya jadi rapat dgn ustazah. Antara insan yg busy m'bantu pada hari2 t'akhir saya di SMKAKL. Ustzh mcm ibu...wlaupun xpernah ajar kelas sy.


Ustz Hafizi- mule m'ajar di SMKAKL thn 2005. 1st learning session dgn ustz, blaja tentang taubat. Sgt sinonim dgn qasidah. Solat b'imamkan ustz sgt ditunggu w'pun selalunye surah2 panjang yg dibaca. Rasa tenang je tngok ustz. No more words to describe him...subhanAllah!



Pn Rugayyah- cikgu maths wak2 Form3...serius wak2 mengajar...


Pn Norasiah- Ceria je orangnye...

Mr. Wong- x pernah nmpak Sir jalan slow. Dedicated and punctual!

Ustzh Noraziah- suke sbb ustzh panggil saya 'sri'. guru BA wak2 F4 n F5

Ustzh Zubaidah- 'mama' 407 dan 507 yg ceria n luas ilmunya.

Miss Lini- changed my perspective tentang certain things in life.

Pn Harlina- cikgu Chemistry yg lemah-lembut. Ini wanita mithali!

Pn Salina- Cikgu Chemistry wak2 F4.

Ustzh Noreidah- sgt rindu dgn 'tranparency', buku nota n OHP..hehe...

Pn Marina- Bio's teacher...my mentor.

Pn Nik Hazira- Cikgu sejarah yg sporting

Pn Wan Zainul Akmar- cool n steady...ckgu math yg baik hati...



Ramai lagi guru2 yg tak disebutkan nama..xde double-standard, no bias..

Hanya Allah yang mampu membalas jasa mereka...

saayangg cikgu!



Thursday, 15 May 2008

SUNYI????


Hari ni rasa sunyi sangat. Tak tau la kalau sunyi ni berpunca dari kebosanan yang semakin memuncak. Ataupun, mungkin ade yang dirindui? eik, rasanya xde sape yg saya nk rindu..cuma...suddenly I feel very lonely...

Ish3...sunyila, lonelyla...mengarut je!
I did wrote about being lonely in my journal waktu Form 4...can't remember what was the title but the content is something like this la...let us think about it...

"when we think that we're alone, feeling empty,lonely...look at the stars, or whatever created by HIM...we're part of this world, and we're sharing it with all the creations. Then we should realize that we're not alone. Everyday, there'll be interactions between us. Enjoy the beauty of the scenery, the lovely stars, adorable moonlight and everything! After all, by looking at these creations, we may eventually think about The Merciful Creator. Oh, Allah...He never leave us alone but we're still complaining about companion?? lonely??"

Got it? ber'masyarakat'lah sikit dgn ciptaan2 Allah yg indah2 belaka ni...lagipun kita dah dibekalkan dgn warisan yg boleh jadi kita punye 'penglipur lara' (eik, mcm salah eja jerk...)..I mean,The Holy Quran...

kesunyian ni slalunye terjadi bile kita rasa org dah x ingat dekat kite..bile kite rasa org dah x peduli psl kite @ bile kite jauh dari org2 yg kita sayang...
but personally, selalunye sy akan rasa sunyi bukan kerana dilupakan, tapi saya yg melupakan...lupa pada DIA...
Someone wrote to me...
"kalau ade ujian yg datang, enti tenang ye...Allah sentiasa ada...mohonlah apa saja..."
hmmm.....rindu rasenye nk dgr nasihat dari insan ini...

Tuesday, 13 May 2008

membebel lagi...bla~bla~bla~

malam ni skali lg nk menulis...m'bebel di blog a.k.a journal kesyngnku ini...tentang apa ye?
hmm...ntahla...xtau ape tajuk yg sesuai utk bebelan kali ni...

sbnrnye sy tgh boring sgt2...jeles dgn budak2 mtrik yg dh dftar...sy pulak kene tunggu lagi 45days utk kembali b'gelar s2dent...haha..lamenye nk kene tunggu...boring tau!



sepanjang cuti ni...ape yg saye dh buat?
duk rumah, tnm anggur yg ntah bile nk b'buah...nk keje parents xbagi coz kene tolong jage 'robot kcik' b'name Batrisyia...
haha..budak kcik sorang tu!!
...rindu plak bile die xde mlm2 ni...eh, dah pagi la...
tp, xpela...have fun sgt2 dgn bdak kcik yg xde dosa tu...hari Sabtu ni umur dia dh 1 tahun...hihi...sayang bangat sama dia tau!
Satu2nye anak buah yg sy ade buat masa ni...dan saya cuma b'peluang utk tukar pampers baby hanya setelah lebih 17 thn hidup...almaklumlah...kite xde adik...
mungkin sbb xprnah ade adik, sy jadi 'makcik' yg paling rapat dgn budak ni...bak kata mak...
"Ila bestfren Trisya..."
hehe...keciannye dpt bestfren yg blum pndai cakap...



Rasa tenang je bile tngok muke budak kcik kan? mak cakap...
"kalau xde budak kcik, mungkin dunia ni dah meletup sbb x tahan panas dgn dosa hamba2 Allah yg mukallaf dan baligh"
eii..ngerinye kalau dunia ni meletup! mule t'fikir gambaran kiamat yg rasanya sudah t'lalu hampir...takut...
tp hakikatnya, janji Allah itu benar...x mungkin kite dpt lari kan?
haa...mulelah rase mcm nk nangis ni...takut sgt...

takut? maybe itulah tandanya kite ni xcukup amalan...
sedangkan org2 soleh xsabar utk menemui akhirat..letih dah tngok ragam dunia yg ntah ape2 skarang ni...
dan rasanye...saya salah seorang drpd b'juta-juta makhluk Allah yg m'corakkan fenomena 'dunia tunggang-langgang'...sama ade saya sedar atau tak?
s2ju tak??? s2ju jela...

so, kpd kwn2 yg budiman...rajin2la tukar tazkirah ye...

Saturday, 10 May 2008

main pedang???

hmm...i'm now dekat ofis my sis, kak mimie...kene tolong die buat keje..
ceh! xpasal2 kene jd data clerk..sambil tunggu arahan seterusnya dari dia, saya pun blogging la...haha..

what i'm listening now is Matsuri by Kitaro...tibe2 t'bayang pedang samurai..nape ek? mcm sesuai je dgn music ni kot...

Actually, memang sejak kcik b'minat dgn pedang ni...maybe sbb dulu suke tngok Robin Hood...dan cite Cave of The Golden Rose..suke tngok Phantaghiro wak2 die menyamar jd lelaki n pegi b'perang...agak kagum dgn kemampuan seorang puteri b'main pedang di medan perang...hehe...berangan jgak nk jd mcm die...bkan nk jd put3 raja...just nk main pedang mcm die..

suke tngok heroin cite2 camni wak2 diorang handle pedang dgn jayanya...yela..berat tau! kdg2 ade jgak yg nmpak kekok n mcm x larat je nk hayun pedang tu...

kt skola, xde sape plak nk ajar main pedang ni...tkwndo adela...itu pun mak x bg masuk sb mak kate sy kcik lg..(baru drjh 2) pujuk punye pujuk, wak2 form 2 baru dpt join tkd...
ooppsss...ape cite psl tkd plak ni?

serius ni...t'igin sgt2 nk main pedang..kalau tgh main pedang tu plak bukak lagu Matsuri by Kitaro...sgt SESUAIII gitu!!!hahaha...

mengarutlaaa...

*agak2 sesuai x saya nk main pedang???* sape2 nk tolong jawab?

Wednesday, 7 May 2008

Di sebalik 3 kelakuan Imam Syafi'ie

Imam Ahmad merupakan seorang ulama besar dalam bidang hadis di kota Baghdad. Beliau merupakan anak murid Imam Syafi'ie. Imam Ahmad sangat menghormati dan mengagumi gurunya itu dan beliau selalu menceritakan perihal Imam Syafi'ie kepada puterinya yang solehah. Ini menyebabkan puterinya itu berkeinginan untuk bertemu secara langsung dengan Imam Syafi'ie, guru kepada ayahnya yang terkenal dengan kezuhudan, ketaqwaan dan kebaikan.

Suatu hari, Imam Ahmad mengundang Imam Syafi'ie ke rumahnya. Imam Syafi'ie datang ke rumah Imam Ahmad selepas selesai solat Isya' . Setibanya Imam Syafi'ie di rumahnya, Imam Ahmad terus mempersilakan tetamunya itu menjamah makanan yang telah disediakan. Imam Syafi'ie makan dengan banyak pada malam itu. Selesai makan, kedua-dua ulama' ini saling berbincang sebelum Imam Syafi'ie merebahkan badan di dalam bilik yang telah disediakan khas untuknya.

Setelah tiba waktu Subuh, Imam Syafi'ie terus mengikut Imam Ahmad menuju ke masjid untuk menunaikan solat berjemaah.Kedua imam itu hanya kembali ke rumah Imam Ahmad selepas waktu Dhuha. Setibanya di rumah, puteri Imam Ahmad terus menemui ayahnya sementara Imam Syafi'ie masuk ke kamar.

Ternyata, puterinya itu seakan tidak percaya bahawa tetamu mereka itu ialah Imam Syafi'ie. Puteri itu menyatakan kepada ayahnya tentang kemusykilannya mengenai tiga perkara berkaitan Imam Syafi'ie berdasarkan apa yang diperhatikan sepanjang tetamu mereka itu bersama mereka. Kemusykilan2 itu adalah mengenai:

  1. Imam Syafi'ie dilihat makan dengan begitu banyak.
  2. Imam Syafi'ie terus merebahkan badan setelah masuk ke bilik dan langsung tidak bangun untuk solat malam sedangkan solat malam ialah amalan para ulama'.
  3. Ketika waktu subuh tiba, Imam Syafi'ie dilihat tidak mengambil wudhu' untuk menunaikan solat Subuh di masjid
Imam Ahmad sedikit bingung dengan apa yang diberitahu oleh puterinya itu. Lalu beliau pergi meminta penjelasan dari Imam Syafi'ie sendiri kerana enggan bersangka buruk terhadap gurunya itu. Imam Syafi'ie tersenyum mendengar pertanyaan Imam Ahmad lalu menghuraikan kemusykilan puteri Imam Ahmad.

  1. Imam Ahmad merupakan seorang yang pemurah dan semua makanan yang dihidangkan adalah halal. Menyedari itu, Imam Syafi'ie makan dengan banyak kerana makanan yang halal banyak berkatnya dan makanan dari orang yang pemurah adalah ubat.
  2. Kitab Allah dan Sunnah Rasulullah Salallahu 'alaihi Wasallam seolah terhampar d depan mata Imam Syafi'ie sebaik beliau berbaring. Imam Syafi'ie mengkaji kedua-duanya sehingga beliau tidak tidur sepanjang malam dan tidak juga bangun untuk bersolat. Hasilnya, pada malam itu Imam Ahmad telah berjaya memecahkan 72 masalah fiqh.
  3. Imam Syafi'ie tidak berwudhu' untuk solat Subuh memandangkan wudhu' solat Isya'nya masih belum batal kerana beliau langsung tidak tidur sepanjang malam itu.

Tuesday, 6 May 2008

i'm answering...

Just a short post...just to answer few questions about my first blog...
Yes, I'm an active blogger since September 2007. My 1st blog 'Beautiful Words'
I was sharing it with someone else and only selctd person can view it...

Not 2 answer all questions, sorry...
something happened in March...I was the one who created the blog and that person decided to 'leave the blog' in April...yes, it was a creditable blog, mainly about philosophy and literature but suddenly i hate it! After all, it doesn't work out without co-operation between us. It was 'ours', will never turn to be 'mine'....

To Isk, Mel n other loyal readers of BEAUTIFUL WORDS, i'm so sorry...

4th of May 2008



hmm..ingat nk tdo..tp baru lps mkn..mkn nasi plak tu! tulah mslhnye bile susah nk tdo mlm ni...asyik lapar je..hehe..
last2...journal jgak yg sy bkak and i'm now going to write about an immensely enjoyable day 4 me...to mahirah, hope u'll like it.

This is about our reunion, reunion put3 pAge16 smakl yg kepoh2 belaka...hehe..
It was held at Al-Amin Restaurant, restoran milik ayah kpd Dila Hamzah kt area Gombak dkt2 dgn Masjid Asy-syakirin..

Kami b'janji nk gather kt Putra T. Melati b4 11.30. Malam sblum reunion, I got an SMS from Mira Hadi..katenye nk pgi same2..logik jgak r kalo mak die xbagi pegi sorang2 coz p'jalanan ke Tmn Melati tu bknnye dekat...about 10 stations from M.Jamek. Saya stuju utk b'jumpe dgn Mira di M.Jamek. B4 that, kami naik STAR LRT secara b'asingan...dia dari Chan Sow Lin dan saya dari BTR (ehm..kaw parlimen MB Selangor tau!..hehe.:-)..smpai di M.Jamek, sy trus cari Mira n alhamdulillah, jumpe...
hai, cantiknye die pkai jubah warna oren lembut..sesuai dgn warna kulit dia...

Kami tukar dari STAR ke PUTRA...nk truskan journey ke T.Melati. Masuk dlm tren...alamak, penuhnye! bese r..kt M.Jamek ni rmai org..hari Ahad plak tu..dlm hati b'doa smoge rmai yg akan turun di KLCC, pastu blehla kami duduk. Biasenye mcm tula...smpai KLCC je, rmai yg turun...ntah la ape bende yg org2 KL ni cari kt sane. Alhamdulillah, maqbul doa...sebaik melepasi stsyn KLCC, sy dan Amira b'pluang utk duduk..disebabkan p'jlnn masih pnjang, ade la mase utk belek2 cam and tayang pic Tisya kt die..heh, rndu plak kt robot kecik tu!

Dah smpai T.Melati, kami turun dari tren dan tibe2 t'pandang kelibat 3 'makhluk' yg sgt2 dikenali...la...naik sa2 tren dgn diorang rupenye...dah turun baru jumpe
hehe...cnfirm huru-hara dunia lepas ni... biase r kalo dh jmpe dgn kwn lame..faham2 jela kecohnye kami...saya dan Amira trus meluru ke arah mereka...b'peluk sakan smbil tnye khabar...Hmm...Fatin, Auni dan Anith...masih mesra dgn saye smpai t'lupe plak yg sy pnh pndah skola...sikit pun sy x rasa t'asing bila b'sama mereka...



Still waiting 4 other frenz 2 arrive, kami borak2 la jap tentang topik hgt...ape lg klu bkn psl offer study..xlame lps tu muncul la Wan Hanis, Shikin Mazlan, Leha yg dh makin melayut, Zahidah, Seha yg makin cun, Leya, Aini,dan rmai lagi...makin lame mkin rmai dan akhirnye jumlah kami m'capai belasan org...pastu, kami naik bas T205 as told by Dila Hamzah...ade yg naik keta dgn TQa Wani. Eh, tau ke nk turun kt mane ni? Dila ckp turun dkt stsyn Petronas...Mira pun tau tmpatnye..klu nmpak jejantas n Masjid, kite turunla... Xlame lps tu..
"Ha..tu Petronas.."
"Eh, depan lagila..."
"Kt seberang tu Masjid Asy-syakirin kan.."
"btul la ni...tu ade jejantas.."
"cptla tekan buzzer..."
haha...kecoh btul! Amira kot yg tekan buzzer...bas b'henti, kami pun turun...
"La..kalo b'hnti dpn sket pun boleh...jauh gak nk jalan ni..."
"Xde jauh la...kate nk kurus..."
"Mira xyah risau..die jogging hari2...stamina dah kuat.." x psl2 je sy sakat Mira..hehe..sory ye..



Sedar x sedar, tibe2 kami sume dah t'pacak kt dpn restoran...rmai jgak yg dh smpai..Alia Nabila, Ainul Mardhiah, Shahidah a.k.a Show, kwn2 kami yg keje kt c2...Kami melangkah masuk dan sambutan dari mereka yg ada kt dlm sgt hangat, mesra...skali lagi, xtrase yg sy dah 2 thn meninggalkan mereka...sronoknye dpt jumpe balik...
"hei..sazila pun adela..."
"ehehe...i x lupe daratan tau..."
ade lg kwn2 yg blum smpai..smntara menunggu, kami b'tukar2 crite...mainly about study..b'sepah-sepah la kite lps ni...

Tgh sedap b'cerita psl Mahfuzah n Wan Juma yg dpt amik diploma kt dq, tibe2 tuan punye badan muncul kt dpn pintu...panjang umo korang..baru sebut name
X lame lps tu, 'Afifah plak smpai...soalan p'tame yg die tnye kt saye...
"bwk telekung?'
hei..dak ni perli ke ape? yela..sy pnh tnye kt die, reunion ni lame smpai zohor ke? kalo lame sy nk bwk tlkung.
Dia cakap, 'pijamle kt org len..rmai kwn2 kite yg keje c2...diorang msti ade..kt masjid pun ade...
Saya jelaskanlah mslh sy yg susah nk pkai tlkung org len especially kain...yela, xtra saiz sket w'pun xketara sgt...dia ckp sy klakar...




Bile rase dh rmai, perut plak dah lapar...tunggu nasi ayam Dila ni, sempat kami berposing sakan kt restoran tu...saya sempat hntar SMS kt Mahirah utk smpaikan slm mereka kt dia...pastu sambung borak smpai riuh restoran tu...smpai makanan dh siap pun kami xsedar...kalo x sebab Nadhirah yg gtau, sy memang xsedar yg makanan dah ready...Nadhirah pun keje kt c2 gak...so, die pkai apron hari tu..hehe cute plak...
selesai ambik makanan, saya pilih meja paling hujung...satu meja dgn Mira, Fifah, dan Hanis...time mkn je sa2 meja dgn diorang..lps makan kitorang sume suke2 hati je kacau org kt meja lain...memang acara hari tu xformal dan sgt2 santai...lbih sronok sbb ini di antara put3 je...budak putera x t'libat. So, rase mcm dunia ni kami yg punya...hahaha..
tgh kecoh2 tu, sempat jgak sy smpaikan salam Rahmah kpd mereka...dia xdpt dtg sbb ade kursus kepimpinan..(baru tadi die SMS gtau yg die jumpe Hafizi dari KISAS kt sane..) ...la..diorang xdgr pun suara sy..pas2 ade org lain ulang ape yg sy cakap dgn suara yg lbih kuat...last2, diorang dgr n trus jawab,
"WA'ALAIKUMUSSALAM..WARAHMATULLAH..."

Habis makan, smbung posing lagi...itulah kerja kami smpai azan Zohor b'kumandang...pas2, sorang demi sorang mule angkat kaki. Saya, Amira dan beberapa yg lain masih leka dan akhrnya kami decide utk solat Zohor di Masjid Asy-Syakirin...Selesai solat, patah balik ke restoran...xsmpai 10 org pun yg tinggal..Afifah n Hanis tgh tunggu parents masing2 jemput, Alia dan Ainul still borak kt kaunter...(Ainul keje kt c2 n jg kaunter hari tu....) sy dan Mira plak sibuk kacau budak2 kt dapur...siap tapau air masak lagi...hehe...tQ Dila..




Kami beramai-ramai keluar utk hntar Afifah ke kereta bile parents die smpai...smpat la b'borak dgn mak die yg sgt friendly...saya dan Amira mcm biasela..balik naik bas dan LRT tapi kali ni Aman join skali...tunggula si Aman yg tgh bz dgn bluetooth...

Kami bertiga naik bas smpai ke PUTRA T.Melati...sepanjang p'jalanan dari T.Melati ke M.Jamek, dan dari M.Jamek ke BTR, sy langsung xdpt duduk...xpela...kudrat yg Allah bagi ni rasenya masih mampu utk semua tu...

Petang tu, Mira x turun kt Chan Sow Lin...die turun skali ngan saya kt BTR sbb parents die tgh ziarah adik die kt asrama SMA-MAIWP..kt BTR n dkt dgn rumah saya..
Smpai di BTR, kami b'dua turun dan tinggalkan Aman sorang2 kt dlm tren..die turun kt BTS...keluar dari tren sy trus salam n pluk Mira..parents die nk amik die kt stsyn tu sbb adik die nk jumpe die..sy igt petang tu nk jln kaki je balik rumah...agak jauhla tapi dah biase...
tiba2 Mira panggil saya n mak die ajak tumpang skali...sy pun terimalah pelawaan tu..lagipun mak die dh biasa dgn kaw BTR ni..diorang ade sedare kt sini...ayah die yg drive..mule2 nmpak ayah die dari blakang...igtkan tu abg sdare die sbb nmpak mude dari blakang. Nk kate abg die, xmungkin sbb abg die kt Mesir...sy tnye Mira n die kate tu ayah die...adik die pun ade dlm keta tu...ayah die hntar smpai depan lorong.

Lepas ucap terima kasih dan b'salaman dgn ibu dan adik Mira, sy pun meneruskan beberapa langkah utk smpai ke rumah....

Monday, 5 May 2008

WHAT SHOULD I DO

hiyargghh!!!!!...suddenly i feel like killing a person. cruel hmm? don't really care actually...hah! wat eva!
marah ni tau tak?

Semalam, dari pagi smpai petang saya jadi org yang sgt gembira sbb dpt join reunion put3 smakl. Tapi, saya jd 'panas' wak2 malam...
nk tau knape? sy telah ditipu oleh manusia yang gila nk tau rahsia orang...sgt2 gila! maybe ade yg tau sape yg dimksudkan...mule2 ingat nk share tentang reunion, tp sy dh xde mood dan rasenye ade yg lbih penting utk dikongsi....

sy m'dpt satu link ke wbsite ape ntah...dgn bodohnye, sy klik r kt link tu n t'paparlah satu page yg ade soalan yg sgt x logik...

saya diminta menulis nama penuh saya dan 3 name lelaki yg konon2nye my secret loves...haha...logik ke nk suke smpai 3 org? xtaula klu org yg bagi link tu pnh suke smpai 10 org kan...(cukup pedas x ayat ni?)..saya pun dgn slambenye bagila my full name, tp 3 name yg sy bg tu xde ape2 mkne pown...sume name yg sy br nmpak kt RESTU n my frenlist..wanna nOe wat happen after dat? sy dpt tau yg my full name dan 3 name 2 akn dihantar ke emel org yg bagi link tu...b'makne, klu sy bg 3 name yg mmg sy suke, dia akn tau rhsia hati sy...but, what a relief bile sy t'igt yg sy xbg jwpan yg btul...ape2 pun sy ttp anggap 'gurauan' ini serius! hei, org tu! advance gile ko b'gurau ek...

w'pun sy tulis 3 nama tu ikut hentam kromo je, org tu bknnye tau...maybe die akn still anggap yg sy mmg suke bdak2 3 org tu...dan ini b'makne sy m'jadi mangsa fitnah diri sndiri dan 'org tu'...sy rasa sgt2 t'aniaya dan ketahuilah wahai 'org tu', sy bukan org yg terlalu b'hati mulia dan boleh sntisa b'lapang dada..boleh saja klu sy nk doa yg bukan2 utk die -doa org yg t'aniaya sgt2la makbul, btul x abg badar?

sudah...bnyk2la istighfar wahai hati...biar Allah saja yg buat pengadilan ke atasnya...
tp, sy akan tetap b'usaha utk elakkan kwn2 lain tertipu...kpd sume yg m'baca, b'hati2lah...
saya sbnrnye sgt2 marah...tp x gune nk marah lame2 btul x?

sy rasa mcm nk undur masa supaya sy tidak menjadi mangsa 'gurauan' tu...this is about
maruah, tau tak??? hmmm....what should i do?

Friday, 2 May 2008

AYAT AYAT CINTA

haa...sape yg dh pernah tngok filem Fitna yg memang btul2 fitnah 2? sy dah tngok..memang terbakarrrr...
malas snanye nk cite pasal filem mngarut ni..baik cite psl sy pnye fav muvi-ayatayatcintathemovie...

Memang best critenye...filem yg diadaptasikan dr novel karya Habiburrahman el-shirazy.
Tp, sy lbih suke novelnye drpd filemnye sbb biaselah, filemnye lbih bnyk nilai2 komersial dan novelnye lbih detail dan lbih ilmiah...erk, ok x ayat ni?
Sy terbaca dlm paper tentang Presiden Indonesia yg telah pun menonton filem ini dan beliau mengaku filem ini hebat!!!...
Beliau b'pendpt yg filem AAC ini boleh m'jadi anti-tesis kpd filem FITNA...
Betul la tu kot...sy rse bnyk isu2 yg slame ni disalahertikan dan m'jadi alat utk pihak musuh m'fitnah agama Islam dijelaskan dlm novel/filem ni..
Antara yg menarik p'hatian saya adlh hubungan baik ntara Fahri dengan keluarga Tuan Boutros(xpasti ejaannye)...
Rumah Fahri btul2 t'letak di bwh rumah kluarga Tuan Boutros(rumah flat)...dalam bilik Fahri, ade lelehan air dr bumbung rumahnye@lantai rumah Tuan Boutros...tp, dek kerana nk jg hubungan baik dgn keluarga tu, Fahri langsung x sebut psl perkara tu sdgkan keadaan bilik yg ade air meleleh dr bumbung tu mstilah buat die rase x selesa kan? Tuan Boutros sedar tentang keadaan tu wak2 mereka sekluarga datang melawat Fahri yg tgh sakit kt bilik die...rupenye dah lame air dari rumah Tuan Boutros tu meleleh ke dalam bilik Fahri tp Fahri xpernah nk ckp...kisah ni same dgn kisah Hassan Al-Bashrie...pandai Habiburrahman selitkan teladan ulama' zaman silam dlm novel die...
Saya t'tarik dgn satu tradisi yg cube ditonjolkan dlm crite ni...
bile ade di antara student yg lulus@cemerlang dlm exam, org yg dpt rslt cemerlang tu akan buat jamuan kesyukuran walaupun utk kwn2 serumah je...msti sronok klu kite semua bleh amalkan mcm tu kan? yela...yg bg nikmat cemerlang tu Allah...apa slhnye kite kongsi rezki kite dgn kwn2...xyah besar2an, blanje kwn2 satu rumah mkn pun jadila...sebagai tanda kite b'syukur...msti ukhuwah pun akan jadi makin rapat, btul x?
kesimpulannye, AYATAYATCINTA memang best...hati slalu xkeruan bile baca kisah Fahri dalam penjara...klu baca ayat-ayat cinta yg Fahri cakap kt Aisha lg best...dan, msti menitik air mata bila menghayati mimpi Maria di hujung hayatnya...
Last2...saya pun jd ketagih utk baca karya2 Habiburrahman yg lain...Alhamdulillah, sempat saya sambar buku PUDARNYA PESONA CLEOPATRA dan KETIKA CINTA BERTASBIH episod 1 di pesta buku kt PWTC hr tu...due2 ditulis oleh Habiburrahman dan beberapa buak buku lain...
**nk je rasenye jadi wanita sehebat Aisha, dpt suami mcm Fahri dan saya sgt kagum dgn Maria..**
...namun harusku tinggalkan cinta, ketika ku bersujud...
*sbnrnye nk letak gamba, tp dah ngantok...hehe..