Tuesday, 29 April 2008

tibe2 terkenang...

Secara x sengaja, baru2 ni sy 'ter'jumpe link ke blog seorang senior yg aktif dlm taekwondo(tkd) wak2 kt skola dulu...sy pun singgah la jap. smangat btul die tu...blog die pun cite psl tkd jerk...tp sayangnye, dh brape kurun x update!!! hmmphh...(terngumpat plak...)

Saya pun mulalah teringat kenangan b'sama kelab taekwondo sekolah di bwh bimbingan Sir Sivam. Kenangan manis,pahit,lawak,memalukan pun ade...bnyak plak tu...cehh!!!
kdg2 sy ni t'lbih excited nk g training. semangat tkd ke? x jugak...sronok g training sbb nnti sy akan b'peluh bnyk2...rasa sihat sket.wlaupun pd hari2 pertama, saya slalu sakit sa2 badan setiap kali lepas training...adoi!!! tp, sy tetap sronok sbb sbagai org yg x aktif dlm bnyk aktiviti, sekurang2nye ade gak bende nk buat petang2 slain drpd bercinta dgn buku...haha...

Antara yg x dpt dilupakan...wak2 menyertai tournament mewakili Klang (my last tournament...), sy yg sememangnye x hebat dlm sparring ni bleh terkehel lutut wak2 b'juang dlm semi final-penentuan pingat perak- adus..sakitnye! sy x kesa kalah, sbb memang x target nk menang pun. Tp rasa x puas coz xdpt nk lawan smpai habis...saya jatuh dlm keadaan badan seolah2 b'pusing..(ntahla...sy xtau mcm mane rupe sy wak2 jatuh tu..) lame jgak t'duduk dlm ring. x b'jaya nk luruskan kaki.mcm dah putus tendon n ligament...(mane ade putus la..) my coach dtg. die suruh sy cube jgak utk sambung lawan...mak aihh...larat ke nk sambung ni...last2 sy cube gak bangun...hajat di hati memang nk truskan p'lawanan smpai habis. ok,b'jaya berdiri.konon2nye nk lawan jgak even sy tau sy dah xbleh b'tahan...sakit sgt! pastu, due-tige kali kene attack dgn opponent, saya jatuh lg..sbb lutut sy memang sakit sgt wak2 tu...dan t'dengarlah suara menjerit...

"she can't! she can't!"

and..that was the end of the match...sy pun diisytiharkan kalah dan b'syukur jela dgn bronze utk hari tu, 22 Julai 07. Itulah jgak hr t'akhir p'libatan sy dgn aktiviti2 yg b'kaitan dgn tkd. xmampu nk aktif lg gara2 injury tu...
malam tu sy xbleh tdo sbb t'paksa menahan sakit yg x pernah sy rasa sblum ni...and i have 2 admit, memang sy menangis mlm tu, risau kalau sakit ni akan kekal lame...wak2 tu lg seminggu nak trial spm dan sy perlu b'jln laju utk lebihkan masa pd study...tp nmpaknye, jgn mimpi la nk jln lbih laju dari biasa, nk jln mcm biasa pun x bleh...lg slow adela...
dan esoknye...haha..merase la jgak sy pakai tongkat sehari, gi klinik ngan kawan..malunye bile tngok dlm van yg nk hantar kami ke klinik tu ade pelajar lelaki form6...slame lbih kurang sebulan,saya terpaksa solat dlm kedaan duduk atas kerusi just like my dad yg ade stroke tu...kalau b'jalan kt kaw skolah, sy slalu poyo2 nk jalan mcm biasa lebih2 lagi bile t'serempak dgn dak2 tkd yg pgi tournamnt tu...blagak macho la konon!

Sampai skarang, saya masih berhasrat utk 'kembali' involve dlm tkd...tp sy xpasti dgn kemampuan saya sbb area lutut sy masih t'rasa 'tegang' especially lepas jogging...dan sy slalu gagal utk stretching kaki dgn sempurna...dah bnyk kali kene urut tp blum jgak pulih sepenuhnye...agaknye, ini sebagai 'teguran' dari DIA utk saya yg kdg2 lbih sronok dgn tkd b'banding study...
saya terima, sebab yakin semuanya ade hikmah...dan sy dah nampak satu hikmahnye yg agak ketara...(tp xnak gtau...)...mungkin jgak sbgai ujian...
wallahu a'lam...

ujian itu kan rahmat?

**thanx kpd kwn2 atas sgala mcm bantuan yg diberi sepanjang tempoh saya menjadi OKU, especially kpd warga f01, ahli kelab tkd,dan warga 507**

No comments: