Tuesday, 22 April 2008

AIR...

Hari ni hari keenam saya meneruskan usaha utk menjadikan drinking plain water as a habit! alhammdulillah, nampakny dah berjaya capai sasaran-at least 1.5 litre/day...-ehm..ehm..taula...sepatutnye 2 litre/day kan...tp, sket2 la dulu...

botol air saya yg b'kapasiti 1 liter tu sntiasa ade kt sblah katil sebab sy skarang ni, kalau ade free time suke sgt b'kurung dalam bilik...so, ini sebagai motivasi utk minum air bnyk2..tp, jgn sampai kembung dahla ye...



cakap tentang air, semua orang tau air sangat vital...

berdasarkan fakta, peratus air dlm badan kita makin hari makin berkurang. wak2 baby, 75-80% of our body weight are made up of water. Bila kita semakin dewasa, peratus tu akan berkurang menjadi 60-65% untuk lelaki dan 50-60% untuk perempuan. Agak2nye kenape ek...sape terer bio msti bley jawab kan? Generally, 45-75%drpd body weight kita ialah air...kebnykan tisu-tisu dlm badan pun ade kandungan air yg tinggi kecuali adipose tissue(fats) yg kandungan airnye kalau x silap less than 10%...


bnyak lagi fakta tentang air ni...surely, ade yg kebanyakan kite dh tau...tp rsenye sy xdpt nak crite panjang lebar utk post ni...sambung lain kali la.

ok, slamat minum air! ahhA..klakarnye ayat...

No comments: