Tuesday, 29 April 2008

tibe2 terkenang...

Secara x sengaja, baru2 ni sy 'ter'jumpe link ke blog seorang senior yg aktif dlm taekwondo(tkd) wak2 kt skola dulu...sy pun singgah la jap. smangat btul die tu...blog die pun cite psl tkd jerk...tp sayangnye, dh brape kurun x update!!! hmmphh...(terngumpat plak...)

Saya pun mulalah teringat kenangan b'sama kelab taekwondo sekolah di bwh bimbingan Sir Sivam. Kenangan manis,pahit,lawak,memalukan pun ade...bnyak plak tu...cehh!!!
kdg2 sy ni t'lbih excited nk g training. semangat tkd ke? x jugak...sronok g training sbb nnti sy akan b'peluh bnyk2...rasa sihat sket.wlaupun pd hari2 pertama, saya slalu sakit sa2 badan setiap kali lepas training...adoi!!! tp, sy tetap sronok sbb sbagai org yg x aktif dlm bnyk aktiviti, sekurang2nye ade gak bende nk buat petang2 slain drpd bercinta dgn buku...haha...

Antara yg x dpt dilupakan...wak2 menyertai tournament mewakili Klang (my last tournament...), sy yg sememangnye x hebat dlm sparring ni bleh terkehel lutut wak2 b'juang dlm semi final-penentuan pingat perak- adus..sakitnye! sy x kesa kalah, sbb memang x target nk menang pun. Tp rasa x puas coz xdpt nk lawan smpai habis...saya jatuh dlm keadaan badan seolah2 b'pusing..(ntahla...sy xtau mcm mane rupe sy wak2 jatuh tu..) lame jgak t'duduk dlm ring. x b'jaya nk luruskan kaki.mcm dah putus tendon n ligament...(mane ade putus la..) my coach dtg. die suruh sy cube jgak utk sambung lawan...mak aihh...larat ke nk sambung ni...last2 sy cube gak bangun...hajat di hati memang nk truskan p'lawanan smpai habis. ok,b'jaya berdiri.konon2nye nk lawan jgak even sy tau sy dah xbleh b'tahan...sakit sgt! pastu, due-tige kali kene attack dgn opponent, saya jatuh lg..sbb lutut sy memang sakit sgt wak2 tu...dan t'dengarlah suara menjerit...

"she can't! she can't!"

and..that was the end of the match...sy pun diisytiharkan kalah dan b'syukur jela dgn bronze utk hari tu, 22 Julai 07. Itulah jgak hr t'akhir p'libatan sy dgn aktiviti2 yg b'kaitan dgn tkd. xmampu nk aktif lg gara2 injury tu...
malam tu sy xbleh tdo sbb t'paksa menahan sakit yg x pernah sy rasa sblum ni...and i have 2 admit, memang sy menangis mlm tu, risau kalau sakit ni akan kekal lame...wak2 tu lg seminggu nak trial spm dan sy perlu b'jln laju utk lebihkan masa pd study...tp nmpaknye, jgn mimpi la nk jln lbih laju dari biasa, nk jln mcm biasa pun x bleh...lg slow adela...
dan esoknye...haha..merase la jgak sy pakai tongkat sehari, gi klinik ngan kawan..malunye bile tngok dlm van yg nk hantar kami ke klinik tu ade pelajar lelaki form6...slame lbih kurang sebulan,saya terpaksa solat dlm kedaan duduk atas kerusi just like my dad yg ade stroke tu...kalau b'jalan kt kaw skolah, sy slalu poyo2 nk jalan mcm biasa lebih2 lagi bile t'serempak dgn dak2 tkd yg pgi tournamnt tu...blagak macho la konon!

Sampai skarang, saya masih berhasrat utk 'kembali' involve dlm tkd...tp sy xpasti dgn kemampuan saya sbb area lutut sy masih t'rasa 'tegang' especially lepas jogging...dan sy slalu gagal utk stretching kaki dgn sempurna...dah bnyk kali kene urut tp blum jgak pulih sepenuhnye...agaknye, ini sebagai 'teguran' dari DIA utk saya yg kdg2 lbih sronok dgn tkd b'banding study...
saya terima, sebab yakin semuanya ade hikmah...dan sy dah nampak satu hikmahnye yg agak ketara...(tp xnak gtau...)...mungkin jgak sbgai ujian...
wallahu a'lam...

ujian itu kan rahmat?

**thanx kpd kwn2 atas sgala mcm bantuan yg diberi sepanjang tempoh saya menjadi OKU, especially kpd warga f01, ahli kelab tkd,dan warga 507**

Saturday, 26 April 2008

kenapa???

hampir setiap malam rasanye sy melawat blog rakan2 seperjuangan dr bumi waqafan.Tertarik juga dgn ayat Syaimaa' dlm blognye, "kepada blogger muslimat, silalah beri alamat blog anda supaya boleh di link kan..."-lebih kurang gitulah ayatnye...
heh!!!...senyum sorang2 jela bile t'ingat ayat tu...entah kenapa, rasa mcm belum smpai seru utk saya dedahkan blog ini kpd mereka...rasanye, bukan dlm masa t'dekat ni...(sbb tulah blog ni 'sunyi' kot...)... xpela, it takes time utk sy prepare blog ni sblum m'jadi tatapan mereka...(wlaupun sy sbnrnye dh aktif blogging sejak september 2007 dan t'pksa men'delete' blog pertama saya-jgn tnye kenape)...
eh, yeke sebab tu? ataupun rasa *'kurang enak' tu masih blum berjaya utk dihapuskan? smpai bile agaknye 'sisa2' tu nk melekat dlm hati ye...walaupun hanya ALLAH saja yg tahu betapa sayangnye sy pada mereka...
sudah,sudah...x nak bebel panjang2 psl bende nih...pape pun, sy sedang meneruskan usaha utk m'jadi lebih bahagia...hahaha...hmm..ade sebabnye kenapa lagu 'sinar kedamain' yg saya pilih utk m'ceriakan profile friendster saya...
~~bagaikan sejuta cahaya melimpahi ruangan maya...indah sinarnya terpancar dari wajah yag penuh ceria~~
~~bergema senda dan ketawa menyingkirkan resah dan duka...terbias kasih dan sayangNya dalam senyum setiap hamba~~
~~lupakan..kisah yang dulu lara...semalam yang sengsara...tangisan kecewa~~
~~Dia..Maha Memelihara...sentiasa bersama...setiap hambaNya..~~
~~jangan pernah engkau ragui pada janji dan rahmatNya...~~

semoga saya diberi kekuatan utk kembalikan keyakinan diri yg dah sekian lama 'memusuhi' saya...(boleh tahan sasteranye...hik3...)

Tuesday, 22 April 2008

AL-ANDALUS



hmm..baru2 ni sy ada terbaca satu artikel tentang sejarah pemerintahan Islam di bumi Andalus. Artikelnya ringkas dan saya akui, masih banyak fakta yg tidak dimuatkan dlm artikel tu. Tapi, saya masih tergerak hati untuk berkongsi...x bnyk, mungkin sikit drpd apa yg saya baca.
Sejarah Islam di Sepanyol bermula pada tahun 92 Hijrah ketika panglima Tariq bin Ziyad, Musa bin Nusair dan Abdul Aziz bin Musa berjaya memasuki Sepanyol melalui Jabal Tariq(Gibraltar). Tepatnya, pada tanggal 30 April 711M. Tariq bin Ziyad memberi nama Al-Andalus kepada Sepanyol.

Antara yang menarik perhatian sy mengenai sejarah Andalus ini adalah mengenai kisah Abdul Rahman Ad-Dakhil yg telah m'dirikan khilafah Bani Umaiyah di Sepanyol. Abdul Rahman pernah diundang menghadiri majlis yg dianjurkan oleh penganut Kristian. Beliau dihidangkan dengan arak. Rasa2nye...kalau kite di'offer' dgn arak, kite cume akan menolak dgn alasan arak haram di sisi Islam. Tp, Abdul Rahman Ad-Dakhil menolak dengan mengatakan, "aku memerlukan tambahan untuk otakku, bukan untuk mengurangkannya"

Gemilangnya Islam di Andalus hinggakan ramai penduduk yg tertarik dan akhirnya menganut agama Islam. Dan, biaselahkan...mesti ade yg dengki dgn keadaan ni...puak Kristian ternyata x nk berdiam diri. Mereka sentiasa inginkan kekusaan kembali kpd mereka. Ejen perisikan dihantar utk mencari kelemahan Islam, msm mane nk jatuhkan kerajaan Islam.
Dan akhirnya, satu formula dirumuskan.

Untuk menghancurkan Islam di Spain, ade satu cara:
"LEMAHKAN IMAN MEREKA DENGAN SERANGAN PEMIKIRAN DAN BUDAYA"
dan nmpknye, formula ini masih digunakan oleh musuh2 Islam sehingg ke hari ini...kita semua boleh nmpak hasilnye kan???

Berdasarkan formula di atas, Kristian memulakan langkah seterusnya:
  1. secara snyap2, rokok dan arak dibawa masuk secara percuma ke wilayah Spain.
  2. muzik diperdengarkan supaya muda-mudi Islam lebih suka menyanyi dan menari drpd m'bc Al-Quran.
  3. Sejumlah ulama palsu dibawa masuk yg tugasnya adalah memecah-belahkan umat Islam.-hasilnye, umat Islam brpecah dan menjadi lebih drpd 20 puak.

sikit demi sikit, usaha mereka m'buahkan hasil.

Ketika rakyat hidup dlm keadaan berpecah-belah, berlaku pelbagai pemberontakan. Demi menamatkan pemberontakan rakyatnya, gabenor di daerah Balansiah yg bernama Abu Zaid telah memeterai p'janjian dgn Raja Kristian Choinawi. Bantuan Choinawi diharapkan utk menamatkan p'berontakan itu. Lebih menjengkelkan, Abu Zaid dgn sewenag-wenangnya m'pertaruhkan maruah Islam. Sebagai habuan, Abu Zaid menawarkan bbrapa kaw. di Spain utk Choinawi dan b'janji akn m'byr 'jizyah' tahunan. Tak ke pelik namenye? Jizyah tu kan cukai p'lindungan yg p'lu dibyar oleh non-muslim yg tinggal di wilayah Islam? ni dah t'balik pulak...

Kristian terus m'beri tekanan agar pemerintah2 Islam di Spain berundur. Sehingga terjadi satu peristiwa berdarah yg sgt memilukan...

Pada thn 892 hijrah, umat Islam di Spain telah ditipu dan dibunuh beramai2...rasenye rmai yg dh tau psl ni sbb crite ni slalu dikaitkan dgn sjrh 'april fool'

Umat Islam diberi jaminan utk meninggakan Spain demi menyelamatkan diri. Kononnya, ade kapal2 yg dh b'sedia menanti mereka di pelabuhan. Mereka tertipu, yakin dgn janji tersebut dan meninggalkan rumah mereka lalu menuju ke pelabuhan. Sebaik rumah2 mereka ditinggalkan, tentera Kristian menggeledah rumah2 itu dan m'bakarnya. Sementara di pelabuhan, kapal2 yg kononnya akan membawa umat Islam meninggalkan Spain dibakar dan mereka terkandas di pelabuhan. Akhirnya, berlaku pembunuhan beramai2 yg sangat, sangat memilukan. Kisah ini dipercayai terjadi pd tanggal 1 April dan juga dikaitkan dgn asal-usul april fool. sbb tu la org Islam x boleh ngade2 nk celebrate april fool ni...

Tekanan demi tekanan akhirnya berjaya melemahkan kerajaan Islam hingga pd 21 Muharram 897H, raja terakhir kerajaan Islam Granada, Abu Abdullah dari puak Bani Al-Ahmar menandatangani perjanjian dgn Raja Kristian Ferdinand dan Isabella. Dengan itu, berakhirlah penguasaan Islam di Sepanyol...

AHHAA...saya sbnrnye mcm x p'caya yg sy baru je menulis tntang sejarah, pdhl dulu punyela malas nk bkak buku teks sej...pastu x dpt A1 wak2 SPM...haha..pdn muke...kadang2 tu t'fikir, buat ape nk blaja sejarah, cite psl bende2 lame, org yg dah mati...tp sejarah ni penting sbnrnye...

"sejarahlah yg memberitahu siapa kedua org tua kita, siapa nama datuk nenek kita. sejarah jugalah yg mmberitahu kpd kita tmpat dan tanggal lahir kita. sejarah juga yg akan m'brtahu kpd generasi m'datang bahawa mereka ada, sbb kita lebih dulu ada..........."-dipetik dr novel Ketika Cinta Bertasbih karya Habiburrahman el-Shirazy.....

so, rajin2 bc sejarah!


AIR...

Hari ni hari keenam saya meneruskan usaha utk menjadikan drinking plain water as a habit! alhammdulillah, nampakny dah berjaya capai sasaran-at least 1.5 litre/day...-ehm..ehm..taula...sepatutnye 2 litre/day kan...tp, sket2 la dulu...

botol air saya yg b'kapasiti 1 liter tu sntiasa ade kt sblah katil sebab sy skarang ni, kalau ade free time suke sgt b'kurung dalam bilik...so, ini sebagai motivasi utk minum air bnyk2..tp, jgn sampai kembung dahla ye...



cakap tentang air, semua orang tau air sangat vital...

berdasarkan fakta, peratus air dlm badan kita makin hari makin berkurang. wak2 baby, 75-80% of our body weight are made up of water. Bila kita semakin dewasa, peratus tu akan berkurang menjadi 60-65% untuk lelaki dan 50-60% untuk perempuan. Agak2nye kenape ek...sape terer bio msti bley jawab kan? Generally, 45-75%drpd body weight kita ialah air...kebnykan tisu-tisu dlm badan pun ade kandungan air yg tinggi kecuali adipose tissue(fats) yg kandungan airnye kalau x silap less than 10%...


bnyak lagi fakta tentang air ni...surely, ade yg kebanyakan kite dh tau...tp rsenye sy xdpt nak crite panjang lebar utk post ni...sambung lain kali la.

ok, slamat minum air! ahhA..klakarnye ayat...

dimulakan dengan BISMILLAH...

BISMILLAHIRRAHMAANIRRAHIIM...
assalamualaikum w.b.t...
this is my 2nd blog actually...tp 1st blog dh xde...so assume this as the beginning la...
so bored at home...sgt2 rindu sbnrmye utk hidup dlm tekanan waktu spt dulu...inilah sbnrnye yg buat sy mule gatal tgn nk blogging...
seboleh mungkin, insyaAllah sy cuba elakkan post2 yg tidak disenangi...tp, in case klu ade jgak...maafknlah sy...hamba Allah yg sentiasa buat salah...
sekadar utk meluah ape shj yg ingin diluahkan...blog ini mungkin x menarik...